Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Operačné stoly sú už dva. Situácia na neurochirurgii je ale stále vážna
Zdielať na

Operačné stoly sú už dva. Situácia na neurochirurgii je ale stále vážna

BRATISLAVA / Vážna situácia na neurochirurgickej klinike v Bratislave trvá aj naďalej. Aj keď operačné stoly už by mali mať dva. Zdravotnícka technika pracovisku ale stále chýba. Situáciu na klinike v utorok riešia poslanci na zdravotníckom výbore. Zdravotnícka technika im totiž stále chýba. Situáciou na klinike sa zaoberali poslanci na mimoriadnom výbore pre zdravotníctvo a rozprava bola veľmi emotívna.

Na rokovanie s poslancami prišli všetky dotknuté strany. Prednosta neurochirurgie, riaditeľka nemocnice, ale aj ministerka zdravotníctva. K tomuto stretnutiu došlo potom, čo poslanci dostali z neurochirugie dva listy s volaním o pomoc, ktoré podpísalo 17 lekárov. "Požiadavka od roku 2017, 2018 prečo k tomuto došlo. Ak nebudeme dodržiavať nejaký ten pracovný postup, tak nastane anarchia v tejto republike," uviedol Štefan Zelník, poslanec NR SR za SNS. "Opäť sa ukázalo, že táto ministerka zdravotníctva je slabá. Nezvláda ani základné manažérske zručnosti ako je plánovanie, organizovanie, kontrola," dodala Jana Cigániková, poslankyňa NR SR za SaS.  

Najväčším problémom kliniky sú totiž operačné stoly. Z troch im ostal len jeden. Preto nemali kde operovať a museli zákroky odsúvať. Prednosta o ne žiadal ešte v máji 2017. "Ak je nejaká porucha, je havária nemôže to trvať dva roky," myslí si Štefan Zelník. "Ja som tu na to, aby som hájil zájmy pacientov, kliniky, na to aby sme mali normálne vybavenie, ktoré žiadam de facto od môjho nástupu," dodal Andrej Šteňo, prednosta neurochirurgickej kliniky LF  UK a UNB.

Ministerka aj preto ešte vlani urobila personálne zmeny. Okrem toho tvrdí, že za posledné dva roky investovali len do neurochirugie až 700 tisíc eur. "Nie je to v poriadku. Keby som si myslela, že je to v poriadku, tak sa nestane výmena na poste generálneho riaditeľa univerzitnej nemocnice. Ja som vyhodnotila procesy verejného obstarávania respektíve flexibilitu daného vedenia ako veľmi pomalú," povedala Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. 

Nová riaditeľka je vo funkcii od novembra. Dočasný operačný stôl sa jej podarilo požičať do 9 dní. Stalo sa tak ale až po liste personálu z kliniky. O probléme sa dozvedela ešte vlani. "Musím vysloviť ľútosť nad nešťastným spôsobom v komunikácii k predmetnej veci. Od prvého momentu, ako som sa dozvedela o probléme s operačnými stolmi som danú vec riešila," uviedla Renáta Vandriaková, riaditeľka UNB. Na klinike ale zápasia s viacerými problémami. Chýbajú im tiež neuronavigácie a majú veľký podstav sestier. Ide až o 17 osôb. Prioritou ale ostávajú operačné stoly. "Jeden stôl je zapožičaný, už dnes je doručený na kliniku, ďalší má byť v piatok," informovala Andrea Kalavská. "Budú sa dať na ňom robiť niektoré typy neurochirurgickách operácií. Nie všetky, lebo bude k nemu treba ešte dodať niektoré komponenty," dodal Andrej Šteňo. 

Riaditeľka nemocnice tvrdí, že túto kliniku ako aj očné pracovisko na Antolskej považuje za rizikové. "Určite zriaďovacia listina prejde právnou analýzou vo vzťahu k pracovným zmluvám a uvidíme akým spôsobom budeme túto situáciu riešiť," povedala riaditeľka UNB. "Sme riziková klinika a asi bude treba zmeniť prednostu," dodal prednosta neurochirurgickej kliniky LF  UK a UNB.

Trvalú zdravotnícku techniku dostane neurochirugia v Bratislave až po skončení verejného obstarávania. To rezort zdravotníctva vyhlásil na operačné stoly, ale aj na neuronavigáciu. Ministerstvo tvrdí, že tento proces by mal skončiť veľmi rýchlo. "Pristúpilo sa k elektorinickej aukcii, ktorá je najrýchlejšia. Samozrejme má svoje riziká, obmedzenia. V piatok majú byť vysúťažené ďalšie stoly pre toto pracovisko," dodala ministerka zdravotníctva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy