Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
FOTO: Na majstrovstvách v psích záprahoch sa do súťaže zapojili aj kríženci z útulku
Zdielať na

FOTO: Na majstrovstvách v psích záprahoch sa do súťaže zapojili aj kríženci z útulku

ORAVA / Kalamitná situácia na Orave sa pomaly upokojuje. Obrovské kopy snehu v Zuberci však preverilo takmer 100 účastníkov 13.ročníka Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v psích záprahoch. Stovky psov a ich mašéri z piatich krajín zdolávali 6 - 18 km trate. Dokonca aj psí kríženci z útulkov sa postavili na štart a úspešne dobehli do cieľa.

Dva metre snehu, teplota - 10 a výhľad ako na Aljaške. Na podmienky sa ale mašéri nesťažovali. "Aj počasie nám vyšlo, že nesnežilo moc, tieto kopce dookola boli fantastické," tešil sa organizátor pretekov Štefan Škerda. 

​Pre snehovú kalamitu sa organizátori Majstrovstiev Slovenska oveľa viac narobili ako inokedy.  "V Zuberci a okolí napadlo až tri metre, dvadsať snehu. Každý deň sa muselo tými ratrákami pracovať, aby trať bola pripravená na majstrovstvá," hovorí riaditeľ pretekov Ľuboš Ocet. 

Úspešný rok

"Tentokrát sme sa nestrachovali či bude ten termín platný, lebo minulý rok sme trikrát prekladali a preteky sa nám podarilo urobiť až v marci," hovorí Ocet s tým, že snehu bolo v tomto roku dosť. 

Samotní štvornohí súťažiaci sú schopný uháňať miestami aj 40 kilometrov za hodinu. "Oni by mali mať stále jedno tempo na celú trať, ako vyštartujú, tak aj dobehnú. Vtedy vidieť, že sú dobre natrénovaní," vysvetľuje pretekár Juraj Vavruš. 

Súťažiaci z útulku

A na trati neboli len špeciálne psí bežci, ale aj psi z útulku. "Pretekám so psíkmi z útulku, náš výkon nebol až taký úžasný, ale užili sme si to, 6 km zvládli," teší sa pretekárka Kvetoslava Slaná.  

V kalamitou postihnutých obciach stále pretrváva mimoriadna situácia. Aj 30 lezcov špecialistov čistilo strechy domov. Dobrovolných hasičov z celého Slovenska teraz vystriedali dobrovoľní hasiči z Oravy.

Na Orave udreli arktické mrazy. Pomáhať musia aj hasiči. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy