Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
SaSkári chcú odstrániť zákaz vstupu psov do reštaurácií
Zdielať na

SaSkári chcú odstrániť zákaz vstupu psov do reštaurácií

Archívne video

BRATISLAVA / Súčasťou aktuálnej odbornej diskusie k pripravovanej legislatíve bude podľa Úradu verejného zdravotníctva v najbližších dňoch rokovanie so Združením mladých podnikateľov Slovenska ako aj s Asociáciou hotelov a reštaurácií Slovenska.

"Je potrebné reflektovať na diskusiu, ktorá v súvislosti so spomínaným obmedzením vznikla v podnikateľskom prostredí i vo verejnosti,“ povedal Hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že pred časom ÚVZ vyšiel v ústrety verejnosti a vyriešil podávanie tatarského bifteku v reštauráciách.

Riešenie v tomto prípade si podľa ÚVZ vyžaduje novelizáciu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. "Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi.“ dodal Mikas.

Odstrániť zákaz vstupu psov do reštaurácií a iných zariadení spoločného stravovania navrhujú poslanci Národnej rady SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS). Preto na nadchádzajúcu schôdzu parlamentu predkladajú poslanci Ondrej Dostál, Renáta Kaščáková a Peter Osuský návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Zároveň liberáli ponechávajú možnosť, aby sa prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania rozhodol, či do prevádzky budú môcť vstúpiť aj zákazníci so psami. Zároveň chcú, aby v prípade, že to umožnia, mali povinnosť o tom informovať na viditeľnom mieste pred vstupom do priestorov prevádzky alebo v nich, aby zákazníci vedeli, či ide o zariadenie umožňujúce vstup psov a mali pri rozhodovaní, či využiť jeho služby, k dispozícii aj túto informáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy