Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Husté sneženie komplikuje situáciu. Lavína spadla pred prichádzajúci vlak
Zdielať na

Husté sneženie komplikuje situáciu. Lavína spadla pred prichádzajúci vlak

ORAVA / Na severe Slovenska husto sneží. Pri Kraľovanoch dokonca spadla snehová lavína priamo pred prichádzajúci vlak. Ľudí na Orave preto aj počas nedele zamestnal čerstvo napadnutý sneh. A bude ho zrejme viac, než by si tamojší obyvatelia priali.

Ako predpovedali meteorológovia, výdatne sneží už od soboty, ale ortuť teplomera sa pohybuje iba okolo nuly. Takéto počasie sa často spája s odmäkom. Na to doplatili aj ranní cestujúci, ktorí išli vlakom smerom na Dolný Kubín. Pred vlak Oravka spadla lavína. "O 7:40 ráno spadla lavína medzi Kraľovanmi Párnica, na mieste zosunu bola uprataná v priebehu dvoch hodín. Zosun spôsobil meškanie dvoch vlakov," uviedol Michal Lukáč, hovorca ŽSR. 

​V najchladnejšej obci Slovenska v Oravskej Lesnej sa aj túto nedeľu nezastavili. "Celý týždeň odpratávame sneh, je veľa snehu," opísal situáciu obyvateľ dediny. Lesnania sa obávajú ťažkého snehu, ktorý stále padá a padá. "Najhoršie, že je mokrý, obalí stromy, a tie sa začnú lámať, bude veľa kalamity.
Ťažká situácia príde pre lesníkov," dodal obyvateľ Oravskej Lesnej.

Až s takouto zimnou nádielkou nepočítali ani dovolenkári, ktorí už 20 rokov chodia do Lesnej na dovolenku. Ku chate na kopci sa autami nedostali. "Prišli sme dvomi autami. Obe sme nechali dole a potom sme išli štvorkolkou, lebo ináč sa nedá. Traktor na vrchu nie je, mali sme zásobu jedla so sebou a sánky, tak sme si jedlo doviezli. Počítali sme so všetkým, máme teplé oblečenie, bundy," povedal český dovolenkár.

Zdá sa, že v nedeľu to aspoň bežkárom vyšlo. V Krušetnici zas pri bežkárskych trasách čaroval mráz s vodou a vytvoril krásne dielo. "Máme takýto unikát, môžme ísť na bežky, lyžovať a v podstate nám to tak rozveselí deň," dodala obyvateľka Krušetnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy