Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diaľničná prognóza na rok 2019. Mali by odovzdať dva úseky
Zdielať na

Diaľničná prognóza na rok 2019. Mali by odovzdať dva úseky

BRATISLAVA / Minulý rok nepribudol do siete slovenských diaľnic ani jeden nový kilometer. Tento rok by mali odovzdať dva úseky - jeden pri Žiline, druhý pri Košiciach. Môže sa ale stať, že do prevádzky sa dostane len jeden z nich.

Predstavy Národnej diaľničnej spoločnosti sú jasné. "V roku 2019 plánujeme motoristom odovzdať do užívania úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spoločne s privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina. A tiež úsek D1 Budimír – Bidovce, ktorý bude tvoriť časť východného obchvatu mesta Košice," píše sa v stanovisku NDS.

Stavba Budimír - Bidovce patrí k tým výnimkám diaľničných úsekov, ktoré napredujú podľa harmonogramu. Ak nenastane nejaký nečakaný veľký problém, tak okolo Vianoc by tam už mali jazdiť autá. Aj minister dopravy Érsek tam chodí rád a opakovane stavbárov chváli.

"Stavajú 14 kilometrov diaľnice za 197 milión eura a nemeškajú," povedal minister dopravy Árpád Érsek. Horšia situácia je s vyše 11-kilometrovým úsekom Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka. Ten zrejme bude hotový, avšak mešká dva a pol kilometrový privádzač do Žiliny. No a bez neho sa vodiči môžu na novú autostrádu len pozerať. Podľa opozičného poslanca Marosza je diaľničná politika počas vlád Smeru dlhodobo zle manažovaná.

"V roku 2019 sa tento úsek nepodarí otvoriť, lebo tam žijem, a viem, akým spôsobom napreduje práca na tom privádzači. To sa jednoducho nedá stihnúť," hovorí poslanec za OĽaNO Ján Marosz. Dostavbu privádzača vníma skepticky aj dopravný analytik.
kovalčík: "Žiaľ, nezodpovednými rozhodnutiami sa obstarával príliš neskoro, ukazuje sa, že navyše ani nebol dostatočne pripravený, aj jeho realizácia bude meškať," myslí si dopravný analytik INEKO Ján Kovalčík.

Okrem privádzača treba pre pohodlnú jazdu postaviť aj križovatku s vedľajším budovaným úsekom až po Dubnú Skalu. No a tam sú problémy, vrátane meškajúceho tunela Višňové. Árpád Érsek tamojších staviteľov opakovane kritizoval.

"Už nie je výhovorka pre mňa to, že sa tu niečo deje. Tu sa nedeje. Tu sa nedeje v takom tempe, ako sa malo," rozpráva Érsek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy