Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mestskí policajti sa cítia diskriminovaní. Po odslúžení nemajú rovnaké výhody ako ich kolegovia v zelených uniformách
Zdielať na

Mestskí policajti sa cítia diskriminovaní. Po odslúžení nemajú rovnaké výhody ako ich kolegovia v zelených uniformách

BRATISLAVA / Mestskí policajti žiadajú podobné sociálne výhody, aké majú ich kolegovia v zelených uniformách. Postavenie mestských policajtov považujú za diskriminačné. Poukazujú na to, že po odslúžení nemajú žiadne úľavy. Obrátili sa preto na poslancov parlamentu.

Pri niektorých zásahoch ich rozoznáte iba podľa uniformy. Zasahujú aj pri ochrane života, zdravia, či ochrany majetku. Tiež nosia zbrane a musia preukázať fyzickú aj psychickú zdatnosť. Dokonca si nechali na právnickej fakulte vypracovať odborné porovnanie. "Na úseku poriadkovej polície je to rovnaká práca, podľa rovnakých zákonov," uviedol Ján Andrejko, prezident združenia náčelníkov OMP Slovensko. Mestskí policajti hovoria o diskriminácii. Roky žiadajú aspoň o nejakú formu sociálneho zabezpečenia. Nechcú, aby ich ľudia šliapali po uliciach až do dôchodku. "Keď nám niekto tvrdí, že oni sú ozbrojený zbor a my sme poriadkový útvar mesta. No aký je rozdiel medzi ozbrojeným zborom a poriadkovým útvarom ktorý je ozbrojený," pýta sa Ján Andrejko.

​V radoch mestských policajtov neraz končia tí, ktorí predtým vyzliekli zelenú uniformu. Jedným z nich je aj súčasný náčelník mestských policajtov v Kežmarku. V policajnom zbore predtým odslúžil 27 rokov. "Z môjho pohľadu jednoznačne by si títo ľudia zaslúžili výsluhové dôchodky, alebo zaradenie do systému sociálneho zabezpečenia," povedal Jozef Marhefka, náčelník mestskej polície v Kežmarku. "Je to problém, ktorý presahuje kompetencie ministerstva vnútra. Právna úprava, to je zákon o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, určuje kto je poberateľom výsluhového dôchodku a sú to v štátno-zamestnaneckom, respektíve v služobnom pomere. Obecní policajti sú v pracovnom pomere a platí ich obec," oponuje Silvia Keratová, tlačový odbor KMV SR. Mestskí policajti sa bránia, že sú síce zamestnancami obcí ale odvody, rovnako ako všetci platia štátu. Spísali preto vyhlásenie a oslovili poslancov Národnej rady. Žiadajú, aby odstránili, podľa nich, diskriminačný stav. "Možno preto im nevyhovuje, lebo my sme im povedali, že minimálne 25 rokov musí mať odslúžené a fyzický vek 55 rokov. A v tom je asi ten problém, že keby tam dali tých mestských policajtov, že by museli prehodnotiť ten systém, lebo my tvrdíme, že to je nespravodlivý systém," dodal Ján Andrejko.

Podľa navrhnutých pravidiel by sa výsluhový dôchodok týkal najbližších 5 rokov 150 mestských z 2500 po celom Slovensku. S argumentmi prečo sa to nedá, ktoré dostali písomne od rezortu vnútra nesúhlasia. "Hovoria, že nemáme peniaze na to, aby sme dali 700 eur takému mestskému policajtovi, pričom človek ktorý pracoval v policajnom zbore poberá 2000 eur výsluhový dôchodok, viac ako 2000 eur plat a ešte dôchodok môže poberať. A takých funkcií je v policajnom zbore strašne veľa a tam by sa to malo upratať," dodal prezident združenia náčelníkov OMP Slovensko.

Aj mestským policajtom v hlavnom meste záleží na prírode, preto majú elektrické kolobežky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy