Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Napriek zákazu otriasali Bratislavou výbuchy silvestrovskej pyrotechniky. Pokutu ale nezaplatil nikto
Zdielať na

Napriek zákazu otriasali Bratislavou výbuchy silvestrovskej pyrotechniky. Pokutu ale nezaplatil nikto

BRATISLAVA / V Bratislave platí už druhý rok úplný zákaz používania zábavnej pyrotechniky s výnimkou oficiálneho silvestrovského ohňostroja. Nie všetci ale tento zákaz v posledný deň roka dodržali. Mestskí policajti mali v ten deň vyše sto výjazdov za páchateľmi týchto priestupkov, a to aj 1. januára nadránom.

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi priniesol absolútny zákaz používania hlučnej a výkonnej zábavnej pyrotechniky objektívne pokles jej používania. No v hlavnom meste Slovenska bolo stále príliš veľa ľudí, ktorý tento zákaz ignovorali. "Všeobecne záväzné nariadenie platí druhý rok, prvý rok to bolo podstatne horšie ako teraz. Nejaký vplyv to má. Problém je, že je to ťažko vymožiteľné," povedal hovorca mestskej časti Bratislava Staré mesto Matej Števove. 

"Počas silvestrovskej noci sme na číslo mestskej polície 159, prípadne na jednotlivé expozitúry prijali 122 takýchto oznamov, že ľudia jednoducho toto nariadenie porušujú. Najviac telefonátov sme zaznamenali v mestskej časti Ružinov," uviedol hovorca mestskej polície v Bratislave Peter Pleva. 

Mestskí policajti to ale naozaj nemajú jednoduché. K tomu, aby niekoho mohli potrestať, ho musia prichytiť pri čine, a to by teda museli stáť pri človeku, ktorý sa práve chystá použiť petardu. "Hliadky po prijatí oznámení tieto porušenia preverovali, avšak sa nám nepodarilo priamo priestupcov prichytiť pri páchaní priestupku," dodal Pleva. 

Pokutu 33 eur na mieste či až 500 eur v správnom konaní teda za tento Silvester nezaplatil nikto. Mestská časť Staré mesto chce začať diskusiu aj s novým primátorom o tom, čo ďalej. "Výraznejší pokles používania pyrotechniky by bolo možné dosiahnuť len samotným zákazom predaja tejto pyrotechniky," uvádza sa vo vyjadrení magistrátu hlavného mesta Bratislava. 

Pozrite si ako vyzerali ohňostroje v mestách Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy