Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nehoda osobného a nákladného vlaku. Pri nešťastí zahynulo 6 ľudí
Zdielať na

Nehoda osobného a nákladného vlaku. Pri nešťastí zahynulo 6 ľudí

KODAŇ / Šesť ľudí prišlo o život a ďalších 16 ľudí utrpelo zranenia pri vlakovom nešťastí na moste, ktorý spája hlavné dánske ostrovy Sjaelland a Fyn. Idúci vlak s približne 130 cestujúcimi zasiahla údajne plachta z nákladnej súpravy oprotiidúceho vlaku.

​Bol pol ôsmej ráno miestneho času, keď brzdy na osobnom vlaku vezúcom 131 pasažierov a 3 členov posádky začali desivo škrípať. Do vagónov, okien a cestujúcich vrážali lietajúce predmety. Aj niekoľko hodín po tragickej nehode, ktorá si vyžiadala šesť životov boli okolo trate roztrúsené trosky vlakovej súpravy a nákladu, ktorý prevážala. 

V čase, keď miestom tragickej nehody prechádzal osobný vlak išla v protismere nákladná súprava prevážajúca podľa miestnych médií prázdne prepravky od piva. Na záberoch bezprostredne po nehode vidieť potrhané plachty na vozňoch a zničené vagóny.

​Osobný vlak s viac ako stovkou cestujúcich mieril do metropole Kodane na ostrove Sjaelland. Podľa dánskej agentúry Ritzau ide o jedno z najhorších vlakových nešťastí v Dánsku od roku 1988. 

Osemnásť kilometrový most, ktorý vedie cez prieliv Veľký Belt a spája ostrovy Sjaelland a Fyn. Kvôli silnému víchoru bol na dnešný deň pre autá most uzatvorený. Rovnako tak bol pre autá uzatvorený most cez úžinu Öresund, ktorý je spojnicou medzi Dánskom a Švédskom. Diaľničná doprava na oboch mostoch je ale postupne obnovovaná. 

Vo Švédsku bolo v stredu ráno kvôli búrlivému počasiu viac ako 100 tisíc domácností bez elektrického prúdu. Najhoršie postihnuté oblasti boli na juhu krajiny, kde sa nachádza hlavné mesto Štokholm. Stromy popadané na ceste zablokovali dopravu, no narušená bola aj prevádzka trajektu.


Pozrite si reportáž o vlakovom nešťastí, ktoré sa stalo v polovici decembra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy