Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nepriaznivé počasie skomplikovalo situáciu v Tatrách. Ľudia zažili adrenalín
Zdielať na

Nepriaznivé počasie skomplikovalo situáciu v Tatrách. Ľudia zažili adrenalín

TATRANSKÁ LOMNICA / Snehové jazyky, záveje, zapadnuté autá a naozaj bohatá snehová nádielka v novom roku. Na severe Slovenska to bol v stredu ráno poriadny adrenalín. Situáciu komplikoval ešte aj silný vietor. Ten pokazil lyžovačku mnohých turistov v Tatranskej Lomnici.

Situácia na mnohých miestach komplikoval aj silný vietor, inak tomu nebolo ani na Spišskej Magure. Tvorili sa tam obrovské záveje. Haldy snehu odpratávali aj z tatranských parkovísk. "Na tento sneh sa dlho čakalo lebo podmienky boli mizerné, za jeden dva dni to prejde a radovánky sa môžu začať," poznamenal pracovník parkoviska Marián Grech. 

Pracovnici parkoviska sa v stredu zmenili na informačné centrá.Turistom trpezlivo vysvetľovali, že cesta, ktorá im bežne po turisticky prístupných trasách trvá hodinu, sa teraz pre masy snehu v teréne môže zdvojnásobiť. Paradoxne aj napriek tomu, že husto sneží, vo Vysokých Tatrách boli niektoré svahy dobré - akurát tak na sánkovačku.

Ešte zrána bolo všetko v poriadku, potom ale pre bezpečnosť turistov museli lanovky odstaviť.  "V neskorších hodinách začal silný vietor, vo vyšších polohách až 90 kilometrov za hodinu. Museli sme zastaviť všetky lanovky v Tatranskej Lomnici," vyjadril sa Juraj Chovaňák, marketingový riaditeľ strediska.  A zlé to bolo aj smerom na Zamagurie Mnohí vodiči neriskovali a radšej nasadili snehové reťaze, alebo sa otočili a vybrali si inú cestu. Intenzívne má snežiť aj počas noci, polícia preto vyzýva na mimoriadne opatrnú jazdu v kritických úsekoch. 

Pozrite si reportáž ako to vyzeralo v ten istý deň v iných častiach pod Tatrami: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy