Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Snine plánujú nový stacionár. Slúžiť nebude len pre seniorov
Zdielať na

V Snine plánujú nový stacionár. Slúžiť nebude len pre seniorov

SNINA / Ak má senior dôchodkový vek a zdravotné problémy, starostlivosť nájde v zariadení pre seniorov. Čo však v prípade, ak je na pomoc odkázaný oveľa mladší zdravotne postihnutý človek? Také zariadenia v mnohých regiónoch chýbajú. V Snine chcú na tento účel prestavať nevyužívanú schátranú budovu.

Budova bývalého závodného klubu bola doteraz nevyužívaná. Sninská samospráva ju chce prerobiť na opatrovateľské zariadenie a denný stacionár. Ten bude určený pre ľudí so zdravotným postihnutím nad 18 rokov.

Takéto zariadenie doteraz chýbalo. V tom novom je navrhnuté miesto dokopy pre tridsať ľudí. Izby budú pritom riešené pre imobilných občanov. "V ostatnom čase stúpa počet osôb, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby a nedovŕšili dôchodkový vek, čo je hlavným kritériom pre umiestnenie v zariadení pre seniorov, prípadne nemajú zdravotné postihnutie na umiestnenie v domove sociálnych služieb a v špecializovanom zariadení," uviedla hovorkyňa mesta Eva Mihaliková. 

Projektový zámer už schváli Úrad Prešovského samosprávneho kraja. Radnica práve robí verejné obstarávanie, a to na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, aj na realizáciu stavby. " Mesto bude žiadať Prešovský samosprávny kraj o 95 percent peňazí, mesto Snina dá 5 percent," dodala Mihaliková. 

Podobné zariadenia sú aj v Prešove, Bardejove a Michalovciach. Blízko Sniny je najbližšie zariadenie v Stakčínskej Roztoke. Má kapacitu 20 miest a posledné dva roky je plne vyťažené.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnej téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy