Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Hrad obsadili horolezci. Odpratať musia viac ako 10 ton sneh
Zdielať na

FOTO: Hrad obsadili horolezci. Odpratať musia viac ako 10 ton sneh

STARÁ ĽUBOVŇA / Aj Ľubovniansky hrad ohrozuje množstvo snehu. A tak na zasypané strechy poslali skúsených horolezcov. Tí musia pracovať veľmi jemne, aby nedošlo pri odpratávaní k poškodeniu národnej kultúrnej pamiatky.

Hrad v Starej Ľubovni v uplynulých dňoch zasypali masy snehu. Aby boli turisti v bezpečí, musí ísť preč a to hlavne zo všetkých striech. 

​Do terénu vyrazili dvaja horolezci, ktorí sa postarajú o to, aby boli strechy čisté a bezpečne. Najskôr vyliezli na renesančný palác, tam už bolo snehu toľko, že ohrozoval aj architektúru kultúrnej pamiatky. "Myslím si, že si tu horolezci v nasledujúcich dňoch zamakajú," povedal riaditeľ hradu Dalibor Mikulík. 

Zo strechy musia zhodiť približne 10 ton snehu a jednoduché to nebudú mať ani na tých ďalších. "Táto je taká jednoduchšia ale keď sa presunieme na tie šikmejšie strechy, tak tam už budeme visieť z lana," tvrdí horolezec Daniel Šak. 

Začali na hradnej kaplnke, kde musia dávať pozor v prvom rade na seba, ale okrem iného aj na vzácny šindeľ, ktorý by sa čistením nemal poškodiť. To bude platiť na všetkých strechách. 

Snehová nádielka prekvapila niektoré obce. Bolo ho tak veľa, že ho nemali kam odpratať. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy