Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obedy zadarmo budú už od konca januára. Ministerstvo ale pripúšťa vznik problémov
Zdielať na

Obedy zadarmo budú už od konca januára. Ministerstvo ale pripúšťa vznik problémov

BRATISLAVA / S vládnym návrhom z dielne strany Smer na dotácie pre obedy pre deti súhlasili aj niektorí opoziční poslanci. Iní ho zase považujú za populistickú zbytočnosť a hovoria, že by bolo lepšie dosiahnuť to, aby rodičia na štátnu podporu obedov neboli odkázaní. Tak či tak, obedový projekt je už spustený.

Sumou 1,20 eur na dieťa a obed by po novom mal namiesto rodičov prispievať štát. No kým deti na základných školách si na príspevok budú musieť počkať až do septembra, deti v materských školách by ho mali dostať už koncom januára. "Obedy zadarmo, nebudem viac komentovať. Sme v procese už realizácie," vyjadril sa minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. "Dávky, príspevok by sa mal zriaďovateľom vyplácať 22. až 23. v mesiaci, aby ho do 25. mali na účte," povedal generálny riaditeľ ústredia práce Marián Valentovič. 

Vládna koalícia získala pre tento návrh podporu aj v časti opozície. "Návrh je dobrý, obedy sú dobré, my podporujeme každý návrh, ktorý pomôže rodinám," vyjadrila sa Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR za SME Rodina. 

Kritizované je ale najmä to, že štátny príspevok na obedy nie je systémovým krokom a nerieši celkovú situáciu so školským a predškolským stravovaním. "Nárast stravníkov, urobí značný problém v kuchyniach, drží ich len hrdza. Treba rátať s nárastom pracovníkov, 50 vydaných obedov 1 sila v kuchyni, okolo 2500 kuchárok, náklad 24 mil. eur na mzdy," pokračovala Krištúfková. 

Aj ministerstvo práce ale pripúšťa, že minimálne v niektorých obciach môžu nastať problémy. "Sú isté obce, ktoré sú špecifické, majú zablokované účty, z nejakých dôvodov. Ak by boli takéto problémy, budeme komunikovať priamo s materskými školami, aby o tie peniaze neprišli pre nezodpovednosť niekoho iného," dodal k problému Richter. 

Pozrite si reportáž súvisiacu s aktuálnou témou- obedy zadarmo. Podľa poslankyňe Verešovej totiž nič neexistuje zadarmo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy