Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Chatu pod Rysmi zasypala lavína. Nebezpečenstvo stále platí
Zdielať na

Chatu pod Rysmi zasypala lavína. Nebezpečenstvo stále platí

BRATISLAVA / Na horách v piatok ráno prevládalo chladné polooblačné počasie so silným vetrom. Teploty klesli ráno o 7:00 na -19 stupňov Celzia v najvyšších polohách, po -10 Celzia na podhorí, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Masa snehu sa v piatok valila na chatu pod Rysmi. "Bola to pomerne veľká lavína, asi najväčšia aká teraz spadla. Našťastie sa nedostala do chaty, takže v nej nie sú nejaké škody, len pootrhávala veci, ktoré mohla z vonku otrhať. Ešte sme ale nevyhrali, spadla len polovica toho snehu," povedal chatár z Rysov Viktor Beránek. 

V piatok fúkal severný až severozápadný vietor so silou 10-15 m/s (36-54 km/h), v nárazoch aj 25 m/s (90 km/h). Posledná perióda sneženia, ktorá prišla od severozápadu, priniesla bohaté snehové zrážky, ktoré sa vplyvom vetra ukladali najmä v žľaboch južných, juhovýchodných a východných orientácií. Vo Vysokých a Západných Tatrách tak priniesla 100 cm nového prachového snehu, ktorý je rozložený vo všetkých expozíciách často s veľmi slabým podkladom. Pohyb v týchto pohoriach je mimoriadne obtiažny aj na lyžiach či snežniciach, bez nich je prakticky nemožný. Na hrebeňoch hôr najvyšších polôh sa vytvárajú snehové preveje, ktoré zhoršujú orientáciu a bezpečný pohyb v teréne. V stredných polohách do 1 500 metrov výška snehu dosahuje do 100 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 120 až 190 centimetrov.

Situácia bola vo štvrtok v niektorých aj mestských oblastiach takmer kritická. Pozrite si fotografie.

Vo Vysokých, Západných Tatrách a Malej Fatre platí veľké lavínové nebezpečenstvo, teda 4. stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V týchto pohoriach je uvoľnenie lavín pravdepodobné na mnohých strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení, predpokladá sa výskyt aj veľkých spontánnych lavín. V ostatných pohoriach Slovenska platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo - 3. stupeň. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch.

Vo štvrtok sa obce na Orave museli popasovať so snehom, osem z nich muselo vyhlásiť kalamitný stav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy