Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump zverejnil príspevok s odkazom na seriál Hry o tróny
Zdielať na

Trump zverejnil príspevok s odkazom na seriál Hry o tróny

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump je zjavne fanúšikom úspešného televízneho seriálu stanice HBO Hra o tróny. Už vlani v novembri upozornil citátom z tejto fantasy ságy na plánované zavedenie sankcií voči Iránu, teraz ho použil opäť. "Múr sa blíži," je na fotomontáži, ktorú zverejnil na svojom Instagrame. 

Slová na fotomontáži, na ktorej je tiež prezident a múr tvorený vysokými stĺpmi, odkazujú na dôležitú seriálovú vetu "Zima sa blíži". Tá je varovaním pred blížiacou sa katastrofou a mottom rodiny Stark, jednej zo šľachtických rodín Západozemia, ktoré vo svojich knihách stvoril spisovateľ George R. R. Martin.

V Trumpovom príspevku bolo použité aj nápadne podobné písmo, aké používa stanica HBO. Rovnako ako v anglickom origináli názve Game of Thrones je aj v anglickom nápisu "The Wall is Coming" na Trumpovej fotomontáži škrtnuté tromi čiarami písmeno O.

https://www.instagram.com/p/BsMBeLbFLxd/

V novembri na Trumpov tweet reagovala aj sama stanica HBO. Naznačila, že sa prezident dopustil "zneužitia obchodnej značky". Na aktuálny príspevok na Instagrame zatiaľ nereagovala.

Trump fotomontáž na Instagrame zverejnil krátko po tlačovej konferencii v Bielom dome, na ktorej znovu obhajoval svoj projekt výstavby múru na mexicko-americkej hranici, o ktorého financovanie sa teraz bije s demokratmi. Kvôli sporu o výdavok päť miliárd dolárov, ktorý demokrati striktne odmietajú podporiť, už dva týždne nemá časť federálnych úradov peniaze na svoju prevádzku, takže musia fungovať v núdzovom režime. V piatok sa Trump s demokratmi opäť zíde, aby jednal o kompromise.

Múr hrá veľkú úlohu aj v seriáli Hra o tróny, kde chráni obyvateľov Siedmich kráľovstiev pred nájazdmi Divokých. Posledný vývoj deja seriálu ale ukázal, že účinnosť ľadovej bariéry je dosť sporná, pripomenula agentúra AFP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy