Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemecké združenie novinárov varuje žurnalistov pred cestou do Turecka
Zdielať na

Nemecké združenie novinárov varuje žurnalistov pred cestou do Turecka

Zdroj: TV JOJ

BERLÍN / Nemecké združenie novinárov varuje žurnalistov a blogerov pred cestovaním do Turecka, a to aj v rámci súkromnej dovolenky. Prehlásenie vydala organizácia po tom, čo minulý týždeň v Turecku údajne zadržali nemeckého občana. Toho obvinili z propagandy pre teroristickú organizáciu, keď na sociálnej sieti propagoval vznik nezávislého kurdského štátu.

Nemecké médiá informovali o tom, že spomínaného Nemca prepustili z väzby, no musí zostať v Turecku. Nejde pritom o ojedinelý prípad. 

Vzťahy medzi Nemeckom a Tureckom v poslednej dobe mierne naštrbili práve zatknutia nemeckých občanov v rámci záťahov tureckej vlády po nevydarenom pokuse o puč z roku 2016. Medzi zadržanými tam boli aj dvaja nemeckí novinári, ktorých neskôr prepustili. 

Nemecký zväz novinárov vyzval žurnalistov, aby sa pred objednaním výletu do Turecka overili, či sa vo svojich správach alebo na sociálnych sieťach v minulosti nevenovali tureckej politike. V prípade pochybností by si mali vybrať radšej inú destináciu. 

Inšpirovalo sa aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí a v súvislosti s nedávnymi prípadmi zadržaných nemeckých občanov upozorňuje, že v Turecku môžu byť príčinou na uväznenie aj také prejavy, ktoré by sa v nemeckom vnímaní práva vnímali ako sloboda prejavu. 

Turecký prezident Erdogan v snahe upevniť svoju pozíciu v krajine vyhlásil pred časom predčasné voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy