Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Horská služba upozorňuje turistov, aby nechodili do hôr. Hrozí spustenie lavíny
Zdielať na

Horská služba upozorňuje turistov, aby nechodili do hôr. Hrozí spustenie lavíny

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári upozorňujú turistov, aby sa vyhli horským oblastiam pre mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky. Vo všetkách oblastiach zvýšili totiž lavínové nebezpečenstvo na tretí stupeň. Podmienky zhoršuje aj silný vietor.

Horská záchranná služba upozorňuje všetkých návštevníkov horských oblastí, aby vzhľadom na pretrvávajúce mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky, zvážili všetky svoje aktivity v horskom a vysokohorskom teréne. V polohách nad 1500 m.n.m. sa stále očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne v nárazoch rýchlosť 38 - 44 m/s (135 - 160 km/h). Počas noci a dňa spadlo do 50 cm nového snehu. 

Vo všetkých pohoriach vo štvrtok platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Vo štvrtok popoludní sa ale očakáva, že vplyvom snehových prehánok a silného vetra vo Vysokých a Západných Tatrách stúpne lavínové nebezpečenstvo na veľké t.j. štvrtý stupeň. V niektorých prípadoch sa predpokladajú stredné a výnimočne aj veľké spontánne lavíny. 

Pozrite sa, ako to vyzerá na ceste zo Spišskej Belej smerom do Vysokých Tatier: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy