Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: V obciach na severe Slovenska vyhlásili mimoriadny stav pre kalamitu
Zdielať na

FOTO: V obciach na severe Slovenska vyhlásili mimoriadny stav pre kalamitu

VYSOKÉ TATRY/ ŽDIAR / Silné sneženie už druhý deň komplikuje vodičom situáciu na cestách. Rovnako to ale komplikuje aj život obyvateľom miest a dedín, či turistom. Podľa informácii TV JOJ starosta obce Ždiar vo štvrtok vyhlásil mimoriadnu situáciu. V dedine a okolí napadli desiatky centimetrov snehu, pričom sa na ceste vytvorili obrovské snehové záveje. Problémová je ale aj cesta zo Spišskej Belej smerom na Vysoké Tatry. V dedinách v okrese Námestovo vyhlásili kalamitu.

​Obyvatelia dediny Ždiar sa prebudili do poriadne bieleho rána. Napadli tam desiatky centimetrov snehu a vytvorili sa obrovské snehové záveje. Tie skomplikovali situáciu najmä vodičom. Vodič auta značky Škoda Fabia, ktorý sa snažil prejsť týmto úsekom, zostal v snehovom záveji doslova uväznený. Podľa informácii TV JOJ starosta Ždiaru vyhlásil v dedine mimoriadnu situáciu. Niekoľko hasičov zo Záchrannej brigády v Humennom s pásovým transportérom a traktor - bágerom smerujú do katastra obce Ždiar. 

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou a silným snežením vysiela Hasičský a záchranný zbor do najzasiahnutejších lokalít Slovenska potrebnú techniku, ktorá zabezpečí priechodnosť ciest do ohrozených obcí.  Priechodnosť ciest sa budú hasiči snažiť udržať aj z dôvodu nevyhnutného prevozu pacientov, liekov a zásobovania zasiahnutých obcí. 

Problémový je ale aj úsek zo smeru Spišská Belá na Vysoké Tatry. Cesta je ťažko prejazdná pre silný vietor a snehové jazyky. Na niekoľko kilometrovom úseku siahajú snehové jazyky až do polovice cesty. Vodiči by mali byť preto mimoriadny opatrní, nielen na tomto úseku.  Štyri traktory neustále jazdili s pluhmi či radlicami, aby sprejazdnili aj tie najužšie bočné uličky. Hrubé reťaze na kolesách im pomohli, aby sa dostali aj do odľahlých osád hlboko v hore. 

Silné sneženie neutícha ani na Kysuciach. V dedine Skalité už tiež vyhlásili mimoriadnu situáciu, a starostovia ďalších obcí uvažujú o rovnakom kroku. Ľudia v tomto regióne sú síce zvyknutí na množstvo snehu, problém je v tom, že tentokrát ho naraz napadalo príliš veľa.

Pozrite si reportáž: 

Aj v Zborove nad Bystricou sú v pohotovosti. Popri robote stále sledujú predpoveď počasia s nádejou, že sa upokojí sneženie. Problémom sú úzke ulice v dedine. Mechanizmy už teraz nemajú priestor, kde by mohli dať odhrnutý sneh.

​Situácia na Myjave

Situácia je kritická aj na Myjave,a to už od stredy večera. Vodiči majú problém jazdiť aj na rovnom povrchu vozovky. Poľadovica a silné sneženie obmedzilo aj autobusovú dopravu. Podľa informácii TV JOJ majú autobusy meškania, pre zlý povrch vozovky v kopcoch. Mesto momentálne do ulíc nasadilo niekoľko posýpacích a odhŕňacích vozidiel. 

Situácia na Orave

Vo viacerých dedinách pre husté sneženie vyhlásili kalamitu. Týka sa to najmä obcí okresu Námestovo. "Ten sneh ako padá, už ho nemáme, kde uskladnovať," uviedla prednostka Okresného úradu v Námestove Mária Olešová. "Všetky cesty 2. a 3. triedy v okrese Námestovo sú zjazdné," pokračovala. Od stredy večera cestári neustále pracujú na viacerých úsekoch, aby sprístupnili vodičom cestu. Vďaka ich pohotovosti sú cesty I. triedy a hlavný ťah smerom do Poľska prejazdené.

"Napadlo nám zhruba 50 -70 cm snehu za noc. U nás je mimoriadna situácia od stredy poobedia," vyjadril sa starosta obce Mútne Marián Murín. Zhŕňače v Mútnom sa nezastavili takmer tri dni. Okrem Mútneho, mimoriadna situácia je aj Oravskej Lesnej, Oravskom Veselom, Oravskej Polhore, Sihelnom, Rabči, Novoti a Zubrohlave.

Hasiči zo Záchrannej brigády v Žiline budú so špeciálnou technikou dislokovaní v katastri obce Oravská Lesná a Skalité. Hasiči zo Záchrannej brigády v Žiline budú so špeciálnou technikou dislokovaní v katastri obce Oravská Lesná a Skalité. 

Zjazdnosť ciest

Diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem úsekov D1 Dubná skala - Martin - Turany, D1 Ivachnová - Štrba, D1 Matejovce - Jánovce, D3 Svrčinovec - Poľana - Skalité, úseku R3 Trstená - Tvrdošín, R3 Sedliacka Dubová - Široká a R3 obchvat Hornej Štubne, kde je na vozovkách vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch centimetrov, informuje Slovenská správa ciest. 

Všetky horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky približne 5 centimetrov. V okresoch Poprad, Kežmarok, Levoča a Stará Ľubovňa sa na cestách pre silný vietor a sneženie vytvárajú snehové jazyky a záveje.

  • Horský priechod Donovaly na ceste I/59 je pre husté sneženie uzatvorený pre vozidlá nad desať metrov dĺžky.
  • Zo strany Banskej Bystrice je uzavretý horský priechod Šturec na ceste I/14 pre vozidlá nad 10 metrov.
  • Pre silné sneženie a vietor je uzatvorená cesta č. III/3061 Štrba - Šuňava.
  • Na ceste I/18 medzi Východnou a Važcom, na ceste I/72 na HP Čertovici, na ceste II/529 a na HP Besník sa vytvárajú snehové jazyky.
  • Cesta II/584 úsek Srdiečko - Bystrá je prejazdná so snehovými reťazami.

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 m v lokalitách Turany, Horelica, Svrčinovec, Šibenik, Brodno, Vrútky, Skalité, Pastierske, Čierne-Polesie, Spišský Hrhov, Čadca, Štrba, Tatranská Štrba a do 200 m je dohľadnosť v lokalitách Námestovo, Šturec, Donovaly.

Uzavreté horské priechody pre vozidlá nad 10 m:

Pre vozidlá nad desať metrov sú po celú zimnú sezónu uzatvorené horské priechody Fačkov (úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom), HP Veľké Pole (cesta II/512 Oslany - Cerová), HP Šútovce (cesta III/1774). HP Skýcov (II/511) je uzatvorený pre vozidlá nad 3,5 t.

Cesty II/549 v úseku Úhorná - Úhornianske sedlo - Krásnohorské podhradie a III/3227 v úseku Hrabušická Píla - Stratená (križovatka ciest I/67 a III/3227) a Herlianske Sedlo (II/576) sú uzatvorené pre všetku dopravu - cesty sú v zime neudržiavané.

Pozrite sa ako to vyzeralo na Orave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy