Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
SDKÚ-DS opustil poslanec Kuruc
Zdielať na

SDKÚ-DS opustil poslanec Kuruc

Zdroj: SITA/AP/Nina Bednáriková

Ide o prvý odchod poslanca z klubu od parlamentných volieb v roku 2006. Kuruc dnes oznámil, že v parlamente sa pridá k nezávislým poslancom.

Dzurindova SDKÚ-DS je po dnešku v parlamente oslabená. Poslanecký klub strany opúšťa Martin Kuruc, ktorého stranícky súd vylúčil pre podpis pod výzvou Nastal čas na zmenu.

Predseda parlamentného poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš povedal, že ide o Kurucovo slobodné rozhodnutie, ktoré akceptujú. "Dúfam, že zostane verný pravici a nepodľahne iným vplyvom," povedal Janiš. SDKÚ-DS bude mať v parlamente 30 hlasov, ide o prvý odchod poslanca z klubu od parlamentných volieb v roku 2006.

Kuruc dnes neprezradil, ako bude hlasovať v prípade Lisabonskej zmluvy, za ktorú je opozícia ochotná hlasovať až vtedy, keď koalícia schváli prijateľný návrh nového tlačového zákona. Kuruc chce, aby sa do tlačového zákona dostali pozmeňujúce návrhy Tomáša Galbavého z SDKÚ-DS. Podľa Kuruca v parlamente je viac kritikov Dzurindovej politiky, len to neprejavujú navonok, pretože nechcú ohrozovať svoju politickú budúcnosť. Obávajú sa, že stranícky súd by ich vylúčil. Šéfovi poslaneckého parlamentného klubu SDKÚ-DS sa nepáči, že Kuruc hovorí v inotajoch.

Kuruc dnes oznámil, že v parlamente sa pridá k nezávislým poslancom. V súčasnosti sedí v parlamentných laviciach šesť nezávislých poslancov - Peter Gabura, František Mikloško, Vladimír Palko, Rudolf Bauer a Pavol Minárik (všetci pôvodne z KDH) a Tibor Mikuš, ktorý opustil ĽS-HZDS.

V poslaneckom klube bude naďalej pôsobiť Dzurindov kritik Juraj Liška. "Ja nebudem nasledovať pána Kuruca," povedal Liška. Podľa neho sa Kuruc rozhodol, lebo má rozsudok o vylúčení zo strany a on je stále podpredsedom a členom SDKÚ-DS. Vedenie strany SDKÚ-DS sa k dnešnej kritike troch vylúčených signatárov nevyjadruje, odkázal hovorca strany Martin Maťko.

Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zlikvidoval bratislavské stranícke štruktúry a používa totalitné praktiky, zhodli sa dnes Valentín Mikuš, Branislav Zahradník a Martin Kuruc. V rukách už majú verdikt straníckeho súdu, ktorý ich vylúčil zo strany. "Rozhodnutie čierne na bielom potvrdzuje, že nás vylúčili za prejavenie názoru," uviedol Zahradník. O novej politickej strane nehovoria, odmietajú, že by sa pridali k nejakej existujúcej. "Žiadnu novú stranu zakladať nebudeme, ideme pôsobiť ako komunálni politici na nezávislej báze," vyhlásil Mikuš.

Dzurinda sa chystá v Bratislave predvolávať členov strany na previerkové komisie, ktoré budú rozhodovať, či sú správnymi členmi, avizuje Zahradník. Podľa neho predseda SDKÚ-DS zmení stanovy, zvolá ústrednú radu a v Bratislave zrejme vyhlási výnimočný stav a vynúti si preregistráciu členov cez previerkové komisie. Takéto čosi sa stretáva s odporom, dodal Zahradník. Myslí si, že ide o scestný scenár, rozpadnú sa stranícke štruktúry a členská základňa v Bratislave. Zahradník ďalej upozornil, že dôveru si nezíska ani zmocnenec pre Bratislavu, ktorého chce Dzurinda dosadiť zo straníckej centrály a za úlohu bude mať stranícku kontrolu v Bratislave.

Výzvu Nastal čas na zmenu, v ktorej požadovali výmenu predsedu Dzurindu, zverejnili v marci. Prezídium SDKÚ-DS navrhlo niektorých signatárov, ktorí výzvu aj zverejnili, vylúčiť zo strany. Vylúčením sa pred Veľkou nocou zaoberal stranícky súd. Svoje rozhodnutie však nezverejnil. Výsledok sa mali dozvedieť až po doručení listov. Voči verdiktu sa budú môcť odvolať na kongrese strany, ktorý má byť na jeseň v roku 2010.

Okolo zvolania straníckeho súdu vznikli nejasnosti. Vtedajší šéf súdu Jozef Hrabina tvrdil, že rokovanie súdu nezvolal a niekto sfalšoval jeho podpis na pozvánkach. Závery súdu preto považoval za nelegitímne a neplatné. Pracovníci ústrednej kancelárie rozhodli, že zasadnutie bolo zvolané riadne, z vedenia súdu odvolali Hrabinu, ktorý následne súd opustil.

Zdielať na

Najčítanejšie správy