Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnice rozdali už 136-tisíc hygienických balíčkov. Ich zásoby sa míňajú
Zdielať na

Nemocnice rozdali už 136-tisíc hygienických balíčkov. Ich zásoby sa míňajú

BRATISLAVA / Cez 136-tisíc hygienických balíčkov bolo prerozdelených ešte v októbri do 13 nemocníc. Zásoby sa ale v nemocniciach míňajú. Či a kedy dostanú nemocnice ďalšie je otázne.

Toaletný papier, vreckovky, mydlo, šampón, zubná kefka a pasta - presne z toho pozostáva hygienický balíček. "Od októbra tohto roka sú hygienické balíčky v 13 fakultných a univerzitných nemocniciach a ešte aj v nemocnici v Poprade," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR. 

​Princíp prerozdeľovania je jednoduchý. Spomedzi týchto 14 nemocníc, napríklad univerzitná nemocnica v Bratislave skladuje hygienické balíčky v univerzitnej lekárni a každé lôžkové oddelenie dostáva po 20 balíčkov, v prípade že ich rozdajú, dostanú z lekárne opäť 20 kusov. "Je to v počte 30-tisíc kusov, ktoré k nám boli navezené. Počet balíkov, ktoré máme momentálne na sklade, nám postačia do konca januára budúceho roka. Ďalšie distribúcie hygienických balíčkov pre našich pacientov? Čakáme na rozhodnutie MZ SR," informovala Eva Kliská, hovorkyňa UNB. 

Podľa vedenia ministerstva zdravotníctva je spätná odozva od pacientov výborná, a preto v distribúcii budú pokračovať. Zoznam nemocníc ale zostáva nemenný. Štrnásť nemocníc po celom Slovensku bude rozdávať hygienické balíčky aj v roku 2019. "V hygienických balíčkoch sa bude pokračovať. Na rok 2019 -2020 sa plánuje s vyše 900-tisíc balíčkami," povedala Zuzana Eliášová. "Samozrejme všetci pacienti tieto balíčky dostávajú, ale nie všetci si ich aj preberú. Niektorí povedia, že ich nechcú, odmietnu ich. Ale tých je samozrejme menej ako tých ktorí si tie balíčky reálne prevezmú," vysvetlila Eva Kliská. "Máme pozitívne spätné väzby, je to pridaná hodnota najmä pre pacientov, ktorých zdravotný stav sa náhle zmenil," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy