Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zasadli na úrad a urobili neočakávané. Dobrovoľne si znížili plat
Zdielať na

Zasadli na úrad a urobili neočakávané. Dobrovoľne si znížili plat

NITRA, MEDZILABORCE / Zarábajú primátori alebo starostovia podľa vás veľa? Ak by ste mali tú možnosť znížili by ste im plat? V niektorých obciach na Slovensku si tieto otázky klásť nemusia. Ľudia zo samosprávy si platy znížili dobrovoľne.

V Medzilaborciach už roky bojujú s chudobou a s nezamestnanosťou. "Tá situácia nie je ľahká a ani nebude ľahká, pretože zatiaľ sa nepodarilo dotiahnuť sem nejakých veľkých investorov," povedal primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský. Aj to sú dôvody, pre ktoré primátor mesta odmietol zvýšenie svojho platu a rozhodol sa pracovať za minimum. "Primátor by nemal mať 10-násobne viac ako bežný človek, ktorý pracuje v našom meste a bol by som nerád, keby na mňa niekto krivo pozeral pre plat. Plat by mal odrážať situáciu, ktorá je v meste," povedal Višňovský. 

O zníženie platu požiadala aj v krajskom meste Nitra 28-ročná viceprimátorka Michaela Hefková. Mladej komunálnej političke navrhovali mzdu, akú dostával aj jej predchodca vo výške 2 600 eur v hrubom. Hovorí, že si toľko nezaslúži. "Som na začiatku svojej funkcie," povedala viceprimátorka Nitry Michaela Hefková. 

Novozvolený primátor s návrhom nesúhlasil, ale napokon rešpektoval toto rozhodnutie. "Ide po poníženie z 2600 eur v hrubom na 1800 eur v hrubom," povedala Hefková. Viceprimátorka povedala, že ak preukáže svoje schopnosti, až potom môže dostávať vyššiu mzdu. "Beriem to ako začiatok, ja som to nazvala skúšobná lehota," povedala Hefková.

Koľko starostov a primátorov na Slovensku sa pre zníženie svojho platu ešte rozhodlo sme sa od Združenia miest a obcí Slovenska nedozvedeli. Presnú evidenciu toho koľko ktorý primátor či starosta zarába si nevedú. "Zastupiteľstvo má výlučne svoju právomoc. Na základe čoho bude prihliadať, či starosta alebo primátor mal ten základný plat alebo do akej miery mu ho navýši. Po ustanovujúcich zastupiteľstvách máme príklady samospráv, kde jednoducho starosta alebo primátor požiadal zastupiteľstvo, aby v tomto roku bola zohľadňovaná výška jeho platu tej minimálnej zákonnej, ktorá sa priznáva," uviedol odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Len nedávno ústavní činitelia rozhodovali o svojich platoch. Keďže ostali rozmrazené, na svojich účtoch zaznamenajú nárast o asi 1000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy