Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Unikát na Slovensku. Nevidiaci sa dotýkajú hviezd
Zdielať na

Unikát na Slovensku. Nevidiaci sa dotýkajú hviezd

KOLONICA / Na mieste, kde je najväčšia tma, môžu pozorovať nočnú oblohu aj nevidiaci. Hoci to na prvé počutie znie nelogicky, takéto miesto naozaj existuje a je jediné na Slovensku. Kupola s nočnou oblohou sa spúšťa priamo na návštevníka a ten sa môže dotknúť súhvezdí či vyhľadať Polárku.

Pozorovať nočnú oblohu by ju ešte donedávna ani nenapadlo. Brala to ako samozrejmosť. Pred troma rokmi však Miroslava prišla o zrak. "Nikdy som sa nezamýšľala nad tým, že ja niekedy nebudem vidieť.Nočnú oblohu som brala ako samozrejmosť, príde ráno, príde večer a neriešila som to," tvrdí nevidiaca Miroslava.

Dnes všetko vníma hmatom či sluchom. Z prechádzky po vesmírnej oblohe bola nadšená. "Je to tak úžasná pomôcka, hlavne pre tých, ktorí niky v živote nevideli, aby si predstavili tú nebeskú oblohu, hviezdy. Je to úžasné si to ohmatať," dodáva Miroslava.

Takzvané tyflo planetárium v Kolonici (okres Snina)  je jediné na Slovensku. Nachádza sa v areáli observatória na kolonickom sedle- v oblasti, kde je najtmavšia obloha u nás. Tvorí ho altánok s dotykovou sférou so súhvezdiami. Kupolu spustia vždy primerane k výške návštevníka.

"Spustením konzoly sa môžete rukami dotýkať a chodiť si po hviezdnej oblohe," informuje riaditeľ vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej. V kolonickom observatóriu sú pre nevidiacich návštevníkov pripravené aj brožúry o súhvezdiach a galaxiách v Braillovom písme. "Naozaj výborná myšlienka, že aj nevidiaci môžu pozorovať tú našu krásnu oblohu, je to aj motivačné pre nich," uviedla Veronika Schmidtová z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Veronika Schmidtová.

Pod súhvezdia severnej oblohy však nechodievajú iba nevidiaci. "Zistilo sa aj druhotné využitie tohto v prípade školských návštev, mladí žiaci si s obľubou nechávajú na seba spustiť kupolu na to, aby si vymenili bozky," dodáva Kudzej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy