Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obyvatelia dedín, v ktorých vo vode našli fekálne baktérie, už nemusia vláčiť vodu z cisterny
Zdielať na

Obyvatelia dedín, v ktorých vo vode našli fekálne baktérie, už nemusia vláčiť vodu z cisterny

Zdroj: TV JOJ

KOMÁRNO / V Čičove sa 170 detí po týždňových prázdninách vrátilo opäť do školských lavíc a obyvatelia dvoch dedín opäť môžu piť vodu z vodovodu. Po 10 dňoch hygienici zrušili zákaz jej pitia, a to aj napriek tomu, že baktérie zo studní úplne nezmizli.

"Výsledky analýzy nám jednoznačne preukázali prekročenie koliformných baktérií vo vodnom zdroji, v Čičove je to šesť, norma musí byť nula a v Trávniku je dokonca 35," uviedol Patrik Ruman z vodárenskej spoločnosti. 

Napriek výsledkom sa obyvatelia, po 10 dňoch vláčenia vody z cisterny, môžu napiť už aj z domáceho kohútika. "Na základe poslednej kontroly orgán verejného zdravotníctva zrušil zákaz použitia pitnej vody v týchto obciach," uviedla Helena Palušková z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne. 

Dôvodom je, že hygienici kontrolujú upravenú vodu z vodovodu a vodári surovú studňovú, bez úprav. Chlórovaním baktérie zmiznú. "Výskyt takýchto baktérií sa v pitnej vode vylučuje," dodala Palušková. Pretrvávajúca prítomnosť baktérií v studni je dôkazom, že došlo ku kontaminácii spodnej vody, a to ľudským zásahom. "Vylial močovinu alebo splaškové vody do pôdy, ku kontaminácii nemuselo dôjsť priamo pri vodnom zdroji, ale túto príčinu musí určiť geológ," povedal Ruman. 

Odhalenie vinníka je v kompetencii Úradu životného prostredia, polície, ale aj predstaviteľov obcí a užívateľov okolitých pozemkov. "Boli vyzvaní, aby nám do piatka, predložili všetky potrebné dokumenty, aplikácie hnojovice do pôdy," uviedol Martin Bičian z Odboru starostlivosti o životné prostredie v Komárne. 

Fotografia z októbra tohto roku zachytáva cisterny, údajne s hnojovicou z neďalekého chovu ošípaných, na príjazdovej ceste ku studniam. Je verejným tajomstvom, že v dedinách, kde nemajú kanalizáciu, vyvážajú obsah žúmp na polia, a to s tichým súhlasom kompetentných. "Bolo aj toto spomenuté ako možný zdroj znečistenia podzemných vôd, kde sme vyzvali starostov, je to v ich kompetencii, aby si strážili vývoz domových žúmp," dodal Bičian. 

"Zvýšili sme dávkovanie chlóru a robíme intenzívne preplachy na koncových vedeniach," dodal Ruman. Tieto nevyhnutné úkony za 200 eur denne musia robiť až kým surová voda nebude úplne bez fekálnych baktérií. Kedy sa tak stane, nedokáže nikto ani len predpokladať. "Kto je zodpovedný za tento stav, voči tomu budeme určite vymáhať škodu," povedal Ruman. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy