Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Polícia a prokuratúra sa už nebudú musieť zaoberať úplne všetkými anonymnými podnetmi
Zdielať na

Polícia a prokuratúra sa už nebudú musieť zaoberať úplne všetkými anonymnými podnetmi

BRATISLAVA / Polícia a prokuratúra sa už nebudú musieť zaoberať všetkými anonymnými podnetmi. Bude výlučňe na nich, ktoré začnú vyšetrovať, a ktoré takpovediac odložia do zásuvky, či rovno do koša. Podľa koaličných poslancov to policajtom pomôže sústrediť sa na podstatné veci. Kritici však varujú, že to ľudí odradí nahlasovať napríklad korupciu.

"Sme kritizovaní, že máme málo policajtov v uliciach, málo policajtov pri skrátenom vyšetrovaní, nevieme reagovať operatívne, keď sa musíme zaoberať vecami, ktoré ani nie sú pravdivé," takto ministerka vnútra obhajuje novelu, ktorá dá policajtom oveľa väčšiu slobodu pri nakladaní s anonymnými podnetmi.

Doteraz sa totiž oficiálne museli zaoberať každým jedným, vrátane tých, ktoré prichádzali na protikorupčné linky na rôznych úradoch. Od februára to bude minulosť. "Teraz budú mať samorozhodovaciu schopnosť sa rozhodnúť, či v anonymnom podaní budú ďalej pokračovať, alebo ho len zaevidujú a keď je zjavné, že je to nezmysel, nebudú v tom pokračovať," uviedol poslanec Radovan Baláž.

"Je obrovské množstvo anonymných podaní, ktoré sú len vymyslené veci. Bola to požiadavka polície, aj generálnej prokuratúry," hovorí predseda Mostu-Híd Béla Bugár.  Návrh predložili koaliční poslanci, museli ho však prerábať, pretože s pôvodnou verziou nesúhlasil ani minister spravdlivosti. Tá totiž anonymné podnety vylučovala úplne. "Máme v nadácii veľmi veľa oznamovateľov, ktorí keď oznámia trestný čin, tak sú následne šikanovaní a nemajú zo strany štátu dostatočnú ochranu. Aj preto si myslím, že kým nie je dôvera v políciu, tak by sa mala možnosť anonymného podnetu ponechať v plnom rozsahu," myslí si Zuzana Petková zo Zastavme korupciu.

"Nie je to dobrá novela, pretože polícia dostane do rúk veľkú moc a bude selektovať, ktorými TP sa bude zaoberať a ktorými nie, budú rozhodovať subjektívne a nebude to na prospech veci," hovorí zase poslanec Ľubomír Galko. "OČTK musia vyšetriť každú trestnú činnosť bez ohľadu na to, či je oznamovateľ konkrétna osoba, anonymm, alebo a o tom dozvedia z médií," hovorí poslanec Grendel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy