Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V SND sa dočkali, zamestnancom zvýšia platy
Zdielať na

V SND sa dočkali, zamestnancom zvýšia platy

BRATISLAVA / Zamestnancov Slovenského národného divadla čaká vianočný darček, a to zvyšovanie platov. Polepšia si technickí pracovníci, ktorí počas leta pre chýbajúce výplaty ešte nevedeli, či otvoria novú sezónu. Zadĺženému divadlu vtedy hrozil štrajk časti zamestnancov.

Prvá divadelná scéna sa dočkala, s platmi tu vedenie nehýbalo niekoľko rokov. "Zvyšovanie mzdy bude asi po 18 ak nie 20 rokoch," hovorí predseda odborového zväzu Únia pri orchestri SND Maroš Podhajský.

Technickí zamestnanci, ktorí sa zo zákulisia starajú o celý divadelný kolos, majú najnižšie mzdy, ktoré sa pohybujú okolo 450 eur v čistom. "Od novembra by malo byť navýšenie platu všetkých technických zamestnancov SND zhruba 100 eur," dodáva Podhajský.

Umelecká zložka, ktorú predstavujú herci, hudobníci alebo tanečníci dostane jednorazovú odmenu 100 eur. Zamestnanci SND nepatria do kategórie štátnych zamestnancov, ktorým sa od januára zvyšujú platy o 10 percent. Tentoraz dostali výnimku.

"Aby sme neukracovali nikoho, tak všetci zamestnanci SND dostanú od nového roka 2019 valorizáciu 10-percentnú," informuje ministerka kultúry Ľubica Laššáková. "Mala by to byť systémová zmena, nielen nejaké jednorazové zaplátanie týchto dier. Vôbec platy pracovníkov v kultúre sú dlhodobo podhodnotené," myslí si herec Richard Stanke.

Zvyšovanie miezd by malo zabezpečiť najmä personálnu stabilizáciu. V júli technickým zamestnancom neprišla na účet pohyblivá zložka mzdy. Divadlo vyrábalo stratu, čo nakoniec stálo kreslo generálneho riaditeľa SND ako aj riaditeľa opery. "Kontrolóri, auditori stále pracujú na zisťovaní rôznych nedostatkov a musím povedať, že stále sa tam nachádzajú," uviedla ministerka.

Ministerstvo kultúry vytvorilo expertnú radu, ktorá úzko spolupracuje s vedením divadla, ktoré by sa samo malo snažiť nakladať s financiami hospodárnejšie, aby bolo časom aj na zvyšovanie platov pre umelcov. "Do budúcna sme sa dohodli, že o umeleckých platoch sa budeme rozprávať a že je tam cesta, aby sa táto dlhodobá krivda napravila," povedal herec Branislav Bystrianský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy