Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Messiho obdivovateľ je na úteku. Malému chlapcovi sa vyhráža Taliban
Zdielať na

Messiho obdivovateľ je na úteku. Malému chlapcovi sa vyhráža Taliban

BUENOS AIRES / Pred dvomi rokmi sa mu splnil sen vďaka igelitke a dnes mu ten istý sen ničí život. Malý chlapec z Afganistanu sa stal hviezdou, keď jeho fotka v drese z igelitových tašiek s číslom 10 jeho futbalového idolu Messiho obletela svet. Lenže všimli si ho aj radikáli z Talibanu. Pre ich vyhrážky musel chlapec ujsť z domova a skrýva sa.

Pred dvomi rokmi bol Murtaza obyčajným chlapcom, ktorý miluje futbal a má aj svojho obľúbeného hráča. Jeho športovým idolom sa stal Argentínčan Lionel Messi. Chudobného chlapčeka, pre ktorého bola ihriskom udupaná hlina, preslávil jeho podomácky vyrobený dres z igelitových tašiek. Naň spolu s bratom napísali Messi a číslo 10. A to mu zmenilo život. Fotografia Murtaza obletela svet a dostala sa až k futbalovej legende. Samotného Messiho to dojalo až tak, že sa so svojím 5-ročným oddaným fanúšikom osobne stretol v Katare. Tam mu daroval aj vytúžené dresy s vlastnoručným podpisom a potom ruka v ruke vykročili na futbalový trávnik. Prešli dva roky a situácia je úplne iná.

"Nie je tu bezpečne a ja sa bojím chodiť von. Chcem byť futbalistom ako Messi a chcem mať možnosť chodiť do školy," hovorí obdivovateľ Messiho Murtaza Ahamadi

Radikáli z hnutia Taliban si mysleli, že Messi rodinu chlapca finančne podporuje. Začali sa rodine vyhrážať únosom.

"Murtaza sa stal slávnym po celom svete a preto nemôžeme chodiť nikam. Moje deti nemôžu ísť ani do školy. Cez noc nám podozriví muži chodili okolo domu a keď Taliban udrel na našu obec, rozhodli sme sa ujsť," opísala situáciu chlapcova mama Shafika. Rodina ale peniaze od známeho futbalistu nedostáva. Po vyhrážkach preto ušli z rodnej dediny v provincii Gazní do Kábulu.

"Mám Messiho rád, chcel by som hrať futbal ako on. Messi by ma odtiaľto mohol vziať, aby som bol s ním," povedal chlapec. Rodina zo strachu žiadala o azyl v Pakistane a aj v USA. Žiaľ, nepochodili a tak sa musia skrývať. Deti nechodia do školy a Malý igelitkový Messi nemôže hrať ani futbal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy