Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Filozofická fakulta UMB vyzýva študentov, aby si pri písaní prác nebrali príklad z Andreja Danka
Zdielať na

Filozofická fakulta UMB vyzýva študentov, aby si pri písaní prác nebrali príklad z Andreja Danka

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Filozofická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici vyzýva študentov, aby si nebrala príklad z Andreja Danka a svoje práce písali podľa pravidiel.

"Ak sledujete spoločenské dianie a správy, zaiste Vám neušlo, čo je nové v prípade rigoróznej práce Andreja Danka, predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, ako aj predsedu Slovenskej národnej strany, jedného z najvyšších ústavných činiteľov v našom štáte," píše sa na začiatku listu, ktorý je zverejnený na facebooku Katedry histórie Filozofickej fakulty UMB v Banskej Bystrici. 

Andrej Danko v relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo na otázku, či jeho rigorózna práca nie je porušením etických a morálnych pravidiel akademickej práce, odpovedal, že také pravidlá na Slovensku neexistuje. Fakulta sa v liste voči týmto tvrdeniam hrubo ohradzuje"Toto tvrdenie je hrubým zavádzaním, ktoré môže implikovať, že vedecká práca na slovenských vysokých školách sa neriadi žiadnymi etickými princípmi a nepodlieha záväzným normám," píše sa v liste. 

"Nedajte sa oklamať a nedajte sa odradiť. Akademické i morálne zásady v slovenskom školstve existujú! Písanie i hodnotenie prác sa riadi transparentnými pravidlami a útok predsedu Národnej rady SR na osobu profesora Katuščáka v rozhlasovom éteri na tom nič nemení," dodáva vedenie Filozofickej fakulty UMB. 

Vedenie fakulty ďalej uviedlo, že by ju veľmi mrzelo, keby sa meno univerzity aj naďalej poškvrňovalo. "Svedkami očierňovania Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v súvislosti s rigoróznou prácou Andreja Danka sme už niekoľko týždňov a, pravdupovediac, s napätím očakávame, aké výsledky prinesie špeciálna komisia, ktorá vznikla s cieľom preskúmať podozrivé záverečné práce i celkovú situáciu okolo ich obhajoby," píše sa ďalej v liste. 

Komisia podľa vedenia Filozofickej fakulty UMB svoje výsledky predstaví po 10. januári 2019. "Verte, že napriek kauzám, ktoré sa za ostatné obdobie objavili, má stále zmysel snažiť sa o každodennú zodpovednú prácu v rámci morálnych a vedeckých pravidiel... Poctivosť a akademická etika sa oplatia," píše vedenie fakulty na záver listu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy