Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Boj o dôchodkový strop ide do finále. Ak neprejde návrh Smeru, chcú referendum
Zdielať na

Boj o dôchodkový strop ide do finále. Ak neprejde návrh Smeru, chcú referendum

BRATISLAVA / Politický súboj o strop pre odchod do dôchodku sa chýli ku koncu. A Smer pritvrdzuje. Ak neprejde ústavný zákon, ktorý zastropuje penzie na 64 rokov, podporia odborárske referendum. V parlamente sa šepká, že Smeru chýba do 90 jeden hlas. Igor Matovič naznačuje, že sa hľadá veľmi intenzívne a podozrivo.

Poslanecký návrh Roberta Fica ide do finále. Výsledkom by malo byť zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Podľa časti opozície je to ale nelogické s miliardovými dopadmi do budúcna. Lepšie by vraj bolo ísť do penzie po 40 odpracovaných rokoch. 

​"Aby ten človek, ktorý by do toho predčasného dôchodku išiel, vedel presne koľko peňazí bude v budúcnosti dostávať. Tento náš návrh naďalej platí, je lepší," tvrdí Ľubomír Galko z SaS. 

Ďalšia časť opozície síce nie je úplne proti návrhu kolegov, napriek tomu sú už dnes rozhodnutí. Zdá sa, že zvolia pragmatickejšie riešenie a zahlasujú za návrh Smeru. "Mňa nezaujíma opozícia. Mňa nezaujíma ani koalícia. Mňa zaujímajú naši voliči a naša politická strana," vyjadril sa k rozhodnutiu Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina. 

TO znamená, že v ústavnom zákone bude pre matku úľava pol roka za každé vychované dieťa. "Kto proste tomuto štátu vychová deti a je jedno či je to muž alebo žena, tak by mal mať od toho štátu skorší odchod do dôchodku," pokračoval Kollár. 

Parlamentné počty ale nepustia. Je zrejmé, že len v koalícii Fico 90 hlasov nenájde. Podľa Igora Matoviča sa chýbajúce hlasy v parlamente riešia veľmi intenzívne. "Robertovi Ficovi extrémne záleží na tom, aby tento návrh zákona bol prijatý. O to viac, lebo som to trošku pokazil a s tým alternatívnym návrhom som prišiel ja. A to si myslím, že je pre neho motivácia kúpiť ten jeden alebo dva hlasy," vyjadril sa Matovič. "Dáme tomu voľnú ruku, ale predpokladám, že nebudú za to hlasovať naši poslanci," vyjadril sa k Ficovmu návrhu jeho koaličný kolega Béla Bugár (Most-Híd).

Kým ešte pred časom Fico tvrdil, že ak neprejde ústavný zákon, pôjdu cestou klasického zákona. Dnes je stanovisko striktnejšie."Keď ústavný zákon neprejde, bude referendum," povedal Fico. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy