Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na slovenskom trhu chýba pracovná sila. Na pomoc majú prísť cudzinci
Zdielať na

Na slovenskom trhu chýba pracovná sila. Na pomoc majú prísť cudzinci

BRATISLAVA / V búrlivej debate o migrantoch sa dostal trochu do úzadia fakt, že vláda schválila zákon, ktorý zjednodušuje prísun a zamestnávanie - práve migrantov. Hoci na slovenských úradoch práce evidujú vyše 170-tisíc nezamestnaných, nášmu hospodárstvu dlhodobo chýba pracovná sila.

Nové pravidlá majú zefektívniť systém upravujúci vstup a pobyt štátnych príslušníkov tretích krajín. A to hlavne v profesiách s jasným nedostatkom pracovnej sily. "Je to zjednodušenie dovozu pracovnej sily zo zahraničia, je to riadený dovoz ľudí, presne tých, ktorých potrebujeme," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. "Je to veľmi rozumný kompromis, ktorý rieši tie najžhavejšie problémy, ktoré súvisia s urýchleným príchodom pracovnej sily," poznamenal minister práce Ján Richter. 

Zamestnávatelia už dávno upozorňovali, že nám chýbajú tisíce pracovníkov rôznych profesií a vzdelania. Mnohých kvalitných cudzincov si už totiž rozobrali Česko či Poľsko. "Bola požiadavka zo strany ministerstva vypracovať akýsi zoznam, kde chýbajú tí zamestnanci. Náš zoznam bol - všade," povedal Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Odborári z dovozu pracovnej sily zo Srbska, Ukrajiny, či z Ázie nadšení nie sú. Vidia v tom viacero rizík. "Môže istým spôsobom aj deformovať pracovné prostredie a sociálne, pracovné štandardy, ktoré už máme na Slovensku vytvorené," vyjadrila sa viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. 

Vláda teda napokon odsúhlasila, že od začiatku budúceho roka sa okrem iného majú skrátiť termíny pre posudzovanie žiadosti o udelenie prechodného pobytu na zamestnanie z 90 na 30 dní. Zmenšiť sa má aj počet dokladov s tým súvisiacich. A je trochu paradoxné, že takéto rozhodnutie padlo v čase, keď pri slove "migrácia" sa mnohým politikom i občanom okamžite zrýchľuje pulz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy