Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Exviceprimátorka Humenného má zaplatiť tisíce eur. O rozsudku sa dozvedela z novín
Zdielať na

Exviceprimátorka Humenného má zaplatiť tisíce eur. O rozsudku sa dozvedela z novín

HUMENNÉ / Bývalá viceprimátorka Humenného musí samospráve vrátiť tisíce eur. Mesto ju zažalovalo pre neoprávnené poberanie odmien a súd dal radnici za pravdu. Kuriózne je, že viceprimátorka o konaní na Krajskom súde ani nevedela. O rozsudku sa dozvedela z platenej inzercie, ktorú podľa jej slov v regionálnych novinách nechala uverejniť súčasná primátorka.

V roku 2011 urobil NKÚ kontrolu a zistil, že primátor, zástupkyňa aj poslanci mali neoprávnene poberať odmeny. Vtedy novozvolená primátorka Jana Vaľová začala konať. "Pani primátorka žiadala vrátenie aj od poslancov, ale žalobu podala iba na primátora a zástupkyňu," vyjadril sa vtedajší primátor mesta Vladimír Kostilník. Primátor ale spor s mestom Humenné vyhral aj na Okresnom, aj na Krajskom súde. Žaloba bola podľa neho zbytočná. "Nemohol som sa neoprávnene obohatiť, keď som dostal iba tie peniaze, ktoré mi schválilo zastupiteľstvo," vysvetlil. 

Inak to ale bolo v prípade viceprimátorky. Vyjadriť sa zatiaľ nechce, keďže rozsudok stále nemá. Dozvedela sa o ňom regionálnych novín. "Senát Krajského súdu v Prešove uložil povinnosť žalovanej zaplatiť žalobcovi mestu Humenné 4 560,38€ s príslušenstvom," uviedla hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Bývalá viceprimátorka ešte zváži prípadnú možnosť dovolania na Najvyšší súd. "V daných sporoch súd vychádzal pri rozhodovaní z iného právneho základu," pokračovala hovorkyňa súdov. V obidvoch prípadoch súd rozhodol inak, aj keď sa jednalo o jedno uznesenie. Mesto preto potrebovalo počkať na právny názor súdu, kým sa pustí do sporu 24 poslancov. Náklady na súdne poplatky na zastupovanie 24 samostatných súdnych sporov by totiž určite prevýšili financie, ktoré by mestu v tomto prípade boli vrátené. 

"Je tu dôvodné podozrenie, že primátorka mesta podaním tejto diskriminačnej žaloby urobila defacto škodu úradu, lebo nezažalovala aj ostatných poslancov lebo keď všetci, tak všetci," poznamenal Kostilnik. Poslanci dokopy dostali viac ako 19-tisíc. Kostilnik tvrdí, že mesto túto čiastku nevymáhalo, aj keď išlo o oveľa vyššiu sumu, ako má samospráva dostať od viceprimátorky. Hovorí o zanedbaní povinnosti pri správe cudzieho majetku. "Nejaké vyrovnávanie si účtov, že toho zažalujem a toho nie, by v demokratickej spoločnosti určite nemalo byť," vyhlásil bývalý primátor. 

Samosprávy sme sa opakovane pýtali, či k žalobe na poslancov pristúpi. Jednoznačnú odpoveď sme však nedostali, ani od Jany Vaľovej. Mobil nebrala a na správu neodpísala.


Popradský primátor taktiež čelil obvineniu. Pozrite si reportáž, čo sa stalo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy