Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maroš je obvinený zo znásilnenia, testy DNA neukázali zhodu
Zdielať na

Maroš je obvinený zo znásilnenia, testy DNA neukázali zhodu

POPRAD / Maroš Oračko - vedúci rómskej hliadky v Rakúsoch tvrdí, že jeho obvinenie z trestného činu znásilnenia v štádiu pokusu z mája tohto roka, je nespravodlivé. Podľa jeho slov testy DNA a vyšetrovací časový pokus potvrdzujú, že je nevinný. Polícia ale zatiaľ obvinenie nestiahla a vyšetrovanie pokračuje ďalej. Maroš je pripravený žiadať odškodné.

"Ublížili mi bezdôvodne, bez akýchkoľvek dôkazov. Na základe maskáčov ma zobrali," hovorí obvinený Maroš Oračko. Podľa polície sa mal Maroš začiatkom mája pokúsiť znásilniť mladú korčuliarku na cyklistickom chodníku medzi Spišskou Belou a Tatranskou Kotlinou. Policajti ho zadržali a sudca Maroša poslal do väzby. 

"Keď neurobíte nič, nemáte dôvod premýšľať. Ja som sa tam týral, len preto, lebo som nevedel, prečo som tam," pokračuje Oračko. Mnohí boli z jeho zatknutia šokovaní. Maroš bol veľmi známy svojím zodpovedným prístupom k práci. Bol vedúcim rómskej hliadky v Rakúsoch, úzko spolupracoval s políciou i starostom obce. Ani ten nechcel týmto správam uveriť. "Patrí do veľmi úzkeho kruhu dôveryhodných a toto, že ho takto namočili a spochybnili, tak to sa dotklo aj mňa," uviedol starosta obce Rakúsy Bystrík Václav. 

Starosta dostal Maroša z väzby von, strávil tam 41 jeden dní. "Som sa dozvedel, že môžem dať záruku, na základe ktorej ho prepustia a toto som aj urobil," pokračuje starosta. Maroš zo začiatku tvrdí, že je nevinný. Počas incidentu sa nachádzal na inom mieste. Najprv v Poprade. "Veď existujú kamerové záznamy z tých miest," hovorí Maroš. 

Z Popradu šiel do potravín v Kežmarku, kde stretol kamaráta. "Ten mi potvrdil v zápisnici, že sme sa pekne pozdravili. Keď som tam bol, to znamená, že som nemohol byť v Belej," hovorí obvinený. Jeho slová potvrdil aj vyšetrovací časový pokus. Čo ho ale potešilo ešte viac, sú výsledky testov DNA. Niektoré vzorky sa porovnať nedali, no tie, ktoré boli úspešné, sa s Marošovou DNA nezhodovali. "Prišiel som o mzdu, pošpinili mi meno, samozrejme, že budem žiadať odškodné," dodáva Maroš. 

Obvinenia ho zatiaľ ešte nezbavili, polícia pracuje s viacerými verziami, prípad ďalej vyšetruje, a tak sa k nemu vyjadrovať nebude. Maroš verí, že sa pravda ukáže a jeho meno bude očistené. "Držím palce policajtom, aby to dobre urobili. A verím, že chytia toho pravého," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy