Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otvorili prvé multidiagnostické centrum. Pomáha predčasne narodeným deťom
Zdielať na

Otvorili prvé multidiagnostické centrum. Pomáha predčasne narodeným deťom

PIEŠŤANY / Každé jedenáste dieťa na Slovensku sa narodí predčasne. Vďaka modernej technike a špičkovej starostlivosti sa ich darí zachrániť. Odborníci však upozorňujú, že tieto deti potrebujú odbornú starostlivosť aj po prepustení z pôrodnice, aby sa predišlo komplikáciám.

V Piešťanoch vzniklo prvé, multidiagnostické centrum na Slovensku, v ktorom sú všetci potrební lekári pre predčasniatka pod jednou strechou.

"Tie dve rehabilitácie, ktoré sme tu absolvovali, priniesli neuveriteľné výsledky. Z ležiaceho dieťaťa sa začal pretáčať, plaziť, začal rozprávať a po druhej rehabilitácii sa začal stavať popri nábytku," opisuje mama predčasne narodeného Daniela, Lucia Varholy. 

Podobnú skúsenosť má aj mamička štvorročnej Elišky, ktorá sa narodila predčasne v 7. mesiaci. "Všetko, čo sa ako malé bábätko naučila, či štvornožkovať, sedieť, postaviť sa s oporou, naučila sa až po pobytoch," hovorí Jana Országhová. 

"Na základe dlhoročnej skúsenosti sme dospeli k záveru, že čím skôr sa s dieťaťom začne pracovať, tým je lepší a rýchlejší výsledok," vysvetľuje medicínska riaditeľka ADELI Adelaida Fábiánová. S deťmi pracujú v tomto centre už od 28. dňa života.

"Máme deti, ktoré sú na tom, dobre, horšie a máme deti, ktoré prídu a sú na tom dosť ťažko. No ale u všetkých detí je možný posun, pokiaľ to dieťa je aktivované od počiatku," vysvetľuje fyzioterapeutka Zuzana Hejduková. Kľúčový je podľa lekárov 3. mesiac vo vývoji dieťaťa, kedy sú jeho pohybové schopnosti odrazom aj jeho nasledujúceho života. Ak majú preto rodičia, čo i len najmenšie pochybnosti o zdravotnom stave ich bábätka, je veľmi dôležité, aby odborníka vyhľadali čo najskôr a nevyčkávali.

"Vyčkávať je najväčšia hlúposť. Keď príde s ročným dieťaťom, ktoré nesedí, neštvornožkuje, nepretáča sa, potom je už veľmi veľký problém pracovať s takým bábätkom," dodáva rehabilitačný lekár, pediater a fyziater Marta Hodulová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy