Polojasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Úspešná cesta nadácie. Pomáha tým, ktorí pomáhajú
Zdielať na

Úspešná cesta nadácie. Pomáha tým, ktorí pomáhajú

BRATISLAVA / Predstavte si, pomáhate niekomu, kto je v núdzi, ale darí sa vám to tak dobre, že začnete pomáhať aj tým, ktorí by radi pomohli. To je presne prípad Nadácie Volkswagen Slovakia, ktorá sa za 10 rokov prepracovala medzi najúspešnejšie nadácie na Slovensku aj pokiaľ ide o objem peňazí. Tie už dnes prerozdeľuje najmä iným nadáciám, aby úspešne pomáhali, ale zároveň aj priamo podporuje projekty v technickom vzdelávaní alebo v zdravotníctve.

Je to jubilejných 10 rokov od vzniku nadácie a to je dôvod na zhodnotenie niekdajších očakávaní a dosiahnutých výsledkov. "Môžem teraz po 10 rokoch zhodnotiť, že sa nám to naozaj podarilo s našimi partnermi," povedal predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia, Ralf Sacht. 

"Odvtedy sme podporili viac ako 1550 projektov sumou 5,8 milióna eur," tvrdí Alexandra Pappová, projektová manažérka nadácie. Jej ročný rozpočet už prevyšuje jeden milión. 

Väčšinu peňazí získava z 2 percent z dane a priamo podporuje predovšetkým projekty v oblasti technického vzdelávania, výuky nemčiny, ekológie alebo dopravnej výchovy. "Máme dva také najúspešnejšie projekty - darovanie prístroja Národnému ústavu detských chorôb a verejné dopravné detské ihrisko v Stupave," uvádza Pappová. 

Dnes nadácia nepomáha len tým, ktorí sú na pomoc odkázaní, ale aj tým, ktorí im pomáhajú. Teda iným nadáciám, občianskym združeniam a neziskovkám či už finančne, alebo odbornými školeniami, napríklad v komunikácii. "Sprostredkovať informácie a svoje poslanie, čo najväčšiemu poštu más," vysvetľuje Simona Mištíková, z agentúry Divino. 

A zrejme sa im to darí dobre, čo potvrdzuje napríklad Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom z Banskej Bystrice. "Spoločnosť funguje 17 rokov. Stálo to za to a veľa nás to naučilo," povedala Mária Helexová zo spoločnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy