Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
S kontrakciami ju nechali v sprche samú. Za zdravotný stav dcéry teraz viní nemocnice
Zdielať na

S kontrakciami ju nechali v sprche samú. Za zdravotný stav dcéry teraz viní nemocnice

ŽILINA / Na Okresnom súde začal súdny proces, v ktorom sú žalovanými stranami dve nemocnice , ktoré ale nesídlia v tomto meste. Žilinčanka Andrea Kuzmová tvrdí, že pri pôrode sa jej riadne nevenoval zdravotnícky personál v Topoľčanoch. Následne vraj starostlivosť o jej novonarodenú dcérku zanedbali zdravotníci v Nitre. Mladá mamička si myslí, že práve preto je jej Natálka ťažko zdravotne postihnuté dieťa. Obidve nemocnice ale tvrdia, že ich vina nie je dokázaná.

Mladá žena sa svojej dcére oddane venuje 24 hodín denne. Natálka ale nevníma jej starostlivosť, nevidí a nepočuje ju. Trpí aj ďalšími ťažkými diagnózami.  "Ešte sa nevie hýbať, nevie sedieť ani udržať hlavu. Má epilepsiu, záchvaty," opísala stav svojej dcéry Andrea Kuzmová. Kým sa začal tento zložitý súdny proces, Natálkina rodina si dala vypracovať dva znalecké posudky. A práve o tieto závery odborníkov sa opierajú vo svojej žalobe."Tieto znalecké posudky konkrétne špecifikujú celý priebeh toho pôrodu a aj následnú popôrodnú starostlivosť," vyjadrila sa Denisa Mrázovská advokátka.     

Andrea porodila svoje dieťa v Topoľčanoch. Podľa jej slov v tomto zdravotníckom zariadení sa začalo ich spoločné trápenie. "Hlavným pochybením nemocnice v Topoľčanoch bolo nesprávne indikovanie liečby, ktorá predchádzala vyvolaniu pôrodu," pokračovala advokátka Mrázovská. "Podali mi vyvolávačku a nechali ma v sprche samú, kde som skolabovala, stonala som od bolesti ale nik neprišiel. Vtedy sa malo už rodiť, pretože to boli jediné kontrakcie, ktoré som mala," vyjadrila sa matka Andrea. 

"Potom sa novorodenca ujala nemocnica v Nitre. "Podľa môjho názoru Topoľčany prúser vyrobili a Nitra dostala príležitosť ale pre dieťa neurobili nič," poznamenal starý otec Marián Korenčiak. Obidve zdravotnícke zariadenia odmietajú svoju vinu. Topoľčianska nemocnica to podložila iným znaleckým posudkom, Ich právni zástupcovia nechceli hovoriť pred kamerou. "Vzhľadom na rozpory znaleckých posudkoch, žalovaní navrhujú vykonať ďalšie znalecké dokazovanie znaleckou organizáciou alebo znaleckým ústavom," vyjadril sa  hovorca Krajského súdu Jozef Michňa. Natálkina mama dúfa, že vďaka súdnemu procesu získa odškodné, ktoré chce investovať do liečby svojej dcérky. 

Pozrite si reportáž o chorom Adamkovi, ktorému nechcela poisťovňa uhradiť liek:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy