Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V dedine budú musieť starostu voliť znovu. Voľby skončili remízou
Zdielať na

V dedine budú musieť starostu voliť znovu. Voľby skončili remízou

RUSKÁ PORUBA / Remízou hlasov sa skončili komunálne voľby v obci Ruská Poruba. A tak sa dedinčania meno nového starostu nedozvedeli, voľby sa tam budú musieť uskutočniť znova. Na vyhlásenie termínu doplňujúcich volieb čaká na celom Slovensku viac ako 20 samospráv.

V obci Ruská Poruba meno nového starostu stále nevedia. Voľby tam skončili remízou. Dedinčania tu teda k urnám pôjdu ešte raz. Voľby sú platné. K urnám prišlo 74 percent oprávnených voličov. Zastupiteľstvo z piatich členov si zvolili, no dvaja najúspešnejší kandidáti na starostu dostali zhodne po 60 hlasov. "V obci sa uskutočnia doplňujúce komunálne voľby, tie vyhlasuje predseda NR SR, je predpoklad, že niekedy na jar," uviedol Michal Kaliňák, odborník na samosprávu. "Teraz tam bola ešte jedna kandidátka, ktorá to trochu zamiešala. Ale keď budú iba dvaja, tak sa uvidí," povedal Ján Goga, obyvateľ obce. 

​Dedinčania si ale nebudú vyberať iba spomedzi dvoch najúspešnejších, ale voľby sa budú konať úplne odznova. Môžu sa teda prihlásiť aj ďalší záujemcovia. "Každý, kto spĺňa zákonné kritériá sa môže uchádzať o túto funkciu s tým rozdielom, že sa bude voliť už iba starosta obce," vysvetlil Michal Kaliňák. "Predčasné je o tom hovoriť, neviem, aký termín, nevieme, akí kandidáti budú. Ja som si myslel tak, že budem ešte rok, po roku odstúpim a budú nové voľby. Už som v dôchodkovom veku, už by som tu nechcel byť," povedal Demeter Ferko, starosta obce Ruská Poruba. Ale ani ostatný dvaja kandidáti sa v boji o miesto starostu nevzdajú len tak jednoducho.  "Tak zváži to. Keď môže kandidátku dať, ona si rozmyslí," myslí si Anna Blašková, mama kandidátky na starostku. "Určite budem, je tam dosť veľa práce, aby sa niečo zmenilo v Ruskej Porube," dodal aj tretí kandidát Jaroslav Moroz. Momentálne ale obec do volieb povedie súčasný starosta.

Doplňujúce voľby sa na Slovensku budú konať vo viac ako 20 obciach, a to z dôvodu neúplného počtu kandidátov poslancov či pre nezáujem o kreslo starostu. Obyvatelia Ruskej Poruby sú ale na nové voľby pripravení "Keď dožijem, tak pôjdem, ak neumriem," uviedla obyvateľka Helena Bačovčinová. "Chodím, pôjdem zas. Čo ja viem, čo z toho bude. Už len nech vyhrá jeden," povedala aj ďalšia obyvateľka Mária. "Je tam čo robiť. Nemáme kanalizáciu, teraz začali dom smútku, čo iné obce už ani nevedia, že im niečo také chýba," dodal  Ján Goga.

Pozrite si príbeh starostu, ktorý je na svojej pozícii už mnoho rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy