Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Navrhujú zrušiť dvojité občianstvo s Mongolskom
Zdielať na

Navrhujú zrušiť dvojité občianstvo s Mongolskom

Zdroj: Studioslash/ilustračné

Osoby, ktoré majú takúto formu štátnej príslušnosti, by mali v stanovenej lehote podať vyhlásenie o zvolení štátneho občianstva, v opačnom prípade si zachovajú občianstvo krajiny podľa miesta trvalého pobytu.

Ministerstvo vnútra SR sa snaží zrušiť zmluvy z bývalej Československej socialistickej republiky (ČSSR), ktoré ostali na Slovensku v platnosti a sú v rozpore s Ústavou SR.

Medzi dohody, ktoré dal rezort vnútra do pripomienkového konania s návrhom na ich zrušenie je aj zmluva o úprave dvojakého štátneho občianstva, ktorá nadobudla platnosť v novembri 1985 medzi ČSSR a Mongolskou ľudovou republikou.

V predkladanej správe ministerstvo ako dôvod zrušenia uvádza rozpor s Ústavou SR a s Európskym dohovorom o občianstve. To znamená, že osoby, ktoré majú takúto formu štátnej príslušnosti, by mali v stanovenej lehote podať vyhlásenie o zvolení štátneho občianstva v opačnom prípade si zachovajú občianstvo krajiny podľa miesta trvalého pobytu.

Ministerstvo v tejto súvislosti konzultovalo všetky kroky s rezortom zahraničia, ten nemá žiadne námietky, vypovedanie zmluvy tak prebehne v spolupráci oboch rezortov. Podľa Natálie Hattalovej z ministerstva vnútra má Slovensko podobné zmluvy aj s bývalou Maďarskou ľudovou republikou a s bývalým ZSSR. Rezort navrhne v najbližšom čase zrušiť aj tie, povedala Hattalová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy