Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koniec veľkej vojny oznámili zvony
Zdielať na

Koniec veľkej vojny oznámili zvony

BRATISLAVA / Je tomu presne 100 rokov, čo bol vo Francúzsku podpísaný mier a tým spečatený aj koniec prvej svetovej vojny. Dnešný deň sa stal aj svetovým Dňom vojnových veteránov a ich symbolom je červený mak. Divo žijúca rastlina, ktorá má symbolicky pripomínať padlých vojakov na krvou preliatych poliach.

Presne pred 100 rokmi 11. novembra sa rozozvučali zvony po celom vtedajšom Československu. O 11. hodine a 11. minúte dali oficiálne na známosť koniec prvej svetovej vojny.

Front sa tiahol aj cez územie dnešného Slovenska. Taký Prešov bol vždy jednou zo silných vojenských posádok. Vo vojenskej časti prešovského cintorína to dodnes pripomínajú hroby vojakov z prvej ale aj druhej svetovej vojny.

"Prešov bol sídlom jedného zo sto plukov v rámci Rakúsko-Uhorska," hovorí Michal Bochin zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby. 

Ozbrojený konflikt globálnych rozmerov začal v roku 1914. Vojna si vyžiadala nielen milióny obetí ale ďalšie milióny zranených a zmrzačených ľudí. A to nielen vojakov ale aj civilistov. A tak ako pred rokmi sa aj dnes na viacerých miestach dnešného Slovenska rozozvučali zvony.

"Vtedajšia týždňová československá vláda, aby dala na vedomie obyvateľstvu, že sa končí jedna etapa, dala pokyn, aby sa o 11. hodine a 11. minúte symbolicky jednotkami, začal prvý rok mierového života," dodáva Michal Bochin.

11. november bol vyhlásený za Deň vojnových veteránov. Jeho symbolom sa stal červený mak už v roku 1920 na znak úcty vojnový obetiam.

"Mobilizujú sa najnižšie ročníky, keď zoberieme, niektorí nemali ani 18 rokov, čiže nedožili sa ani dospelosti," opisuje hrôzy vojny Ján Krajkovič, podpredseda OV SZPB Prešov.

Michal Bochin ozrejmuje rozsah obetí na východe Slovenska: "My zatiaľ vieme o 326. hrobových poliach, ktoré sa nachádzajú alebo nachádzali na území východného Slovenska."

Pri mnohých hroboch pritom vôbec nie je zrejmé, kto v nich leží:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy