Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nová štúdia dokázala nedokonalosti v antidopingovom systéme
Zdielať na

Nová štúdia dokázala nedokonalosti v antidopingovom systéme

BANSKÁ BYSTRICA / Olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth bol na základe odchýlky v hodnote hemoglobínu v biologickom pase podozrivý z dopingu. Jeho prípad inšpiroval slovenských odborníkov. V týchto dňoch ukončili štúdiu, ktorou potvrdzujú nedokonalosť systému.

"Antidopingové autority tvrdili, že nezáleží na tom, v ktorej časti dňa sa odoberá krv, čo je v rozpore aj s medicínskou logikou aj s poznatkami, ktoré máme my o fyziológii," uviedol Martin Pupiš, katedra telesnej výchovy a športu UMB. A to spochybňuje biologické pasy ako jedinečný nástroj boja proti dopingu. Výskumný tím Univerzity Mateja Bela spolu s Diagnostickým a zdravotným centrom VŠC Dukly Banská Bystrica to potvrdil štúdiou.

​Slovenskí odborníci počas niekoľkých týždňov skúmali aké sú hodnoty hemoglobínu počas dňa. Testovali 14 vytrvalostných slovenských športovcov. Tí absolvovali spolu 210 odberov krvi. "Ukázalo sa, že tá najvyššia hodnota bola o 9.00 ráno, najnižšia o 21.00, teda presne vtedy, keď vznikla tá problematická vzorka u Mateja Tótha," informoval Martin Pupiš. Potvrdilo sa teda, že antidopinogví komisári by mali športovcovi odobrať vzorku krvi vždy v rovnakú hodinu. "Biochemické parametre sa počas dňa menia, to je dôvod, prečo chodíme na odber krvi ráno. Aby sme mali jednu referenčnú hodnotu. Aby sme vedeli posúdiť, či máme zvýšenú nejakú hladinu v krvi," vysvetlil chemik Robert Mistrík

Počas štúdie slovenskí odborníci športovcom odoberali vzorky v zmysle antidopingových pravidiel. Ukázalo sa, že na výsledky nemá vplyv to, či testovaní absolvovali jeden, dva alebo žiaden tréning. Hodina odboru ale výrazný. "Namerali sme dokonca odchýlky v hladine hemoglobínu počas 1,5 dňa až na úrovni 21 gramu na liter, čo je maximálny rozptyl, ktorý pripúšťa biologický pas športovca," povedal Martin Pupiš.

Slováci chcú výsledky ohľadom hodnôt hemoglobínu u športovcov počas dňa publikovať v zahraničí. Nebudú prví. Rovnaký výskum už robili viaceré krajiny, čím sa taktiež snažili upozorniť na nedokonalosť biologických pasov. "Ale žiadny nebol takýto komplexný, aspoň sme na v literatúre nenašli. Tým naším záujmom je, aby sa tým začali zaoberať antidopingové autority," povedal Martin Pupiš, katedra telesnej výchovy a športu UMB. A to aj preto, že viacerí športovci i odborníci na antidoping čoraz intenzívnejšie upozorňujú na nedokonolasť biologických pasov. "Biologiciký pas nie je všeliek. Je to pomerne nedokonalý nástroj, ktorý by mal slúžiť k indikácii ale nie ako dôkaz zistenia skutočnosti," dodal advokát Martin Maisner, ktorý obhajoval Mateja Tótha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy