Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komáre chytajú druhý dych. Nezbavíme sa ich ani počas zimy
Zdielať na

Komáre chytajú druhý dych. Nezbavíme sa ich ani počas zimy

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že príroda sa už pomaly chystá na zimný spánok, komáre naberajú druhý dych. Vraj sa ich ale úplne nezbavíme ani v zimných mesiacoch.

"Cez deň akoby ich ani nebolo a v noci aj 20 v izbe," uviedla Barbora. Doštípané ruky, nohy, ale aj uši. Komáre nedávajú v noci spať ľuďom po celom Slovensku. U niektorých nepomáhajú ani sieťky na oknách. Komáre sa totiž zabývali v domoch a bytovkách. 

​Za aktivitou komárov nemusí byť iba teplo. "Populácie komárov sú odlišné. Tie, čo žijú v prírode, tie sú sústredené skôr do letného obdobia. Potom sú tie populácie, čo žijú v trvalej tme, v ľudských stavbách alebo všelijakých štôlniach," objasnil Zbyšek Šustek, ústav zoológie Slovenskej akadémie vied. Druh komára, ktorý momentálne po nociach otravuje ľudí sa už stihol zabývať v pivniciach, kvetináčoch, kotolniach alebo výťahových šachtách - tam, kde mu vlhké prostredie umožňuje sa množiť. "Má tam dva zdroje potravy a to sú myši alebo potkany alebo je to prípadne človek," povedal Zbyšek Šustek.

Ide o druh komára, ktorý je aktívny celoročne. Jeho vývoj trvá približne 45 dní. "Jedine samička otravuje, lebo potrebuje krv na to, aby mohli dozrieť jej vajíčka," dodal Zbyšek Šustek.

Na takzvané bytové komáre teda nepomáhajú sieťky na oknách, ale babské recepty alebo chemické prostriedky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy