Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľadová krása v ohrození. Umelcom v Tatrách komplikujú prácu teploty
Zdielať na

Ľadová krása v ohrození. Umelcom v Tatrách komplikujú prácu teploty

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách bojujú s teplom. Neobvykle vysoké teploty komplikujú aj výstavbu tatranského ľadového dómu. Ten by sa mal otvárať už 23. novembra. No zatiaľ nie je vôbec jasné či to počasie dovolí.

Stavbu ľadového dómu zrejme zachránilo snežné delo a vďaka nemu sa neroztopí takmer 250 ton ľadu. Letné teploty v novembri na Hrebienku ľadoví majstri naozaj nečakali. Počas piatich dní tam slnko pálilo na kupolu neskutočne silno. Teplomer ukazoval 17 stupňov. Ale sochári by k tomuto číslu potrebovali znamienko mínus. "Nemrzne tu, aj keď nižšie v Poprade bol ráno mráz, tak my sme mali 10 stupňov. Takže nám to určite nepomáha," uviedol Miroslav Kromka, manažér stavby. 

​Kamión doviezol na hrebienok 300 paliet, z ktorého musia sochári za dva týždne postaviť ľadové kráľovstvo. Tentokrát to bude vatikánske námestie svätého Petra aj s jeho bazilikou. Tatranské počasie sa snáď umúdri a prinesie aspoň trošku väčšie ochladenie. Sochárom už totiž plakal ľad pod rukami.5 dní za sebou tu namerali viac ako 17 stupňov.A oni začínali byť zúfalí. "To už sa nedalo takmer nič robiť a keď sme položili dve kocky na seba tak už sme s nimi nepohli," povedal sochár Jakub Vlček.

Ani v kupole nebehá sochárom mráz po chrbte. Aspoň nie taký na aký sú zvyknutí alebo ako by si predstavovali. Navyše, chlapi si museli dávať povinné pauzy, pretože namiesto toho, aby mali pracovné oblečenie zmrznuté, tak bolo mokré. A museli sa prezliekať. "Keď je -10, tak z píly vychádza sneh a keď je teplo tak voda," dodal hlavný sochár Adam Bakoš. 

Experiment s vodným delom je zdá sa zatiaľ úspešný, a sochári sa zaručili za to že unikátnu stavbu dokončia. Nechceli prezradiť veľa, zatiaľ iba toľko že ju bude tvoriť napríklad 80 takýchto stĺpov poskldaných z viac ako tisícky dielov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy