Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Do Hollywoodu cez Sibír. Film mladého Slováka sa kvalifikoval na Oscara
Zdielať na

Do Hollywoodu cez Sibír. Film mladého Slováka sa kvalifikoval na Oscara

BRATISLAVA / Film mladého Slováka sa kvalifikoval na Oscara. V spolupráci so svojimi spolužiakmi natočili dokument na jednom z najchladnejších obývaných miest na Zemi.

Slovák, Domink Bari, ktorý študoval v Paríži a momentálne študuje v Londýne, ešte ani nedokončil magisterské štúdium a už je z neho úspešný slovenský filmár a dokumentarista. Ale aby to bolo ešte zaujímavejšie, zobral svojho brazílskeho kolegu kameramana a vydali sa na Sibír. 

​Ojmiakon je najchladnejšie obývané miesto na planéte. "Najnižšia nameraná teplota tam bola -71,2 stupňa Celzia," potvrdil filmár Domink Bari. A práve tam sa mladý slovák vybral nakrúcať aj so svojimi spolužiakmi. "Krádež čiapky sa považuje za trestný čin," dodal na margo chladného počasia. Oblasť je známa svojimi obrovskými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou, ale aj napriek tomu zostáva pôda stále zamrznutá, keďže mesto leží na permafroste. 

Celkovo strávili filmári v studenej oblasti 5 dní, hoci to môže vyzerať ako jeden deň. "Navštívili sme miestnu školu, ktorá je zatvorená, keď je -52 a menej," povedal s úsmevom Domink Bari. Ale ďalšou zo zaujímavostí je, že pre nízke teploty tam neexistuje ani tečúca voda. 

Film mal úspech už aj na festivaloch. Autorom sa ho podarilo dostať do oficiálnych selekcií v USA v Los Angeles, v Texase, ale aj v Prahe a Berlíne. "Štrnásteho septembra Americká filmová akadémia film kvalifikovala na Oscara v kategórii krátky dokumentárny film," povedal Domink Bari. Kvalifikovať sa znamená, že sme sa dostali do výberu približne 80 filmov a z toho akadémia vyberie päť, ktorým udelí nomináciu a z tých piatich jeden vo februári získa Oscara. 

S dokumentov mladých študentov ale súvisí aj známy herec Leonardo DiCaprio. "Oslovil som ho listom na spoluprácu ešte predtým, než sme na samotnú expedíciu vyštartovali, či nám nechce pomôcť. Všetci si mysleli, že som sa zbláznil. Ale napokon prišla odpoveď z jeho nadácie a povedali, že by chceli využiť krátky úsek z toho filmu, ktorý hovorí o globálnom otepľovaní," dodal mladý filmár. 

Mladý fílmár tvrdí, že toto nie je jeho špecializácia, ale bolo to skôr hobby a o to viac je obdivuhodné, kam sa dokázal aj so svojim týmom dostať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy