Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo chce začať so zálohovaním PET fliaš. Obchodníci sú zatiaľ proti
Zdielať na

Ministerstvo chce začať so zálohovaním PET fliaš. Obchodníci sú zatiaľ proti

BRATISLAVA / Zálohovanie PET fliaš dnes funguje vo ôsmych krajinách Európskej únie. Vrámci strednej Európy zavedené nie je a minister životného prostredia László Sólymos chce, aby sa Slovensko stalo prvou krajinou, ktorá takéto zálohovanie zavedie.

Minister životného prostredia povedal, že začali prípravy na to, aby v budúcnosti mohli byť na Slovensku zálohované PET fľaše a plechovky. Bola pre to vytvorená špeciálna pracovná komisia, prebehlo aj prvé rokovanie s výrobcami a obchodníkmi plastových fliaš. 

​Minister podotkol, že ročne sa na slovenský trh dostane 300 až 350 tisíc plechoviek a 1 miliarda PET fliaš a tá návratnosť do separačného systému je len okolo 60 percent. 

Devastačné následky 

Nad 90 percent by sa radi dostali práve zálohovaním. "Tento rozdiel, čo nevieme pozbierať momentálne by dokázal naplniť Námestie slobody v Bratislave do výšky 22 metrov s týme PET fľašami," uviedol minister životného prostredia, László Sólymos. 

Obchodníci sa zatiaľ stavajú odmietavo. "Pre obchod to znamená mimoriadne opatrenia, bude to finančne náročné, až by som povedal, že devastačného charakteru pre malé firmy a predajne, ktoré nebudú schopné prijať takú masu týchto obalov," povedal prezident zväzu obchodu Martin Katriak.

Cena za fľašu 

Orientačný odhad, koľko by sme platili za zálohovanie jednej PET fľaše je 12 centov a za nápojovú plechovku 10 centov. Je to zatiaľ len hrubý odhad. Minister predpokladá, že legislatívny návrh by mohol byť schválený ešte v tomto volebnom období. Vstupné náklady sú predbežne vyčíslené na približne 80 miliónov eur a ročne by to malo stáť okolo 5 miliónov eur. 

Členské štáty EÚ sa dohodli na zákaze jednorázových výrobkov z plastu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy