Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z Košíc do Bruselu za 11 dní. Otec Gombita bežal za dôstojný život pre každého
Zdielať na

Z Košíc do Bruselu za 11 dní. Otec Gombita bežal za dôstojný život pre každého

KOŠICE/BRUSEL / Chudobu nesmieme prehliadať. Bez strechy nad hlavou totiž môže skončiť ktokoľvek. Ľudom, ktorým život naložil viac ako dokázali uniesť, však treba pomáhať. S týmto posolstvom bežal katolícky kňaz, otec Peter Gombita, z Košíc až do belgického Bruselu.

Chudobu nesmieme prehliadať. Bez strechy nad hlavou a prievanom v peňaženke môže skončiť každý z nás. Ľudom, ktorým život naložil viac ako dokázali uniesť, však treba pomáhať. S týmto posolstvom bežal katolícke kňaz, otec Peter Gombita, z Košíc až do belgického Bruselu. 

Jedenásť dní, osem bežcov a 1850 km. Títo bežci chceli svojím behom docieliť to, aby sa o chudobe oveľa viac rozprávalo. "Máme cez 300 ľudí, ktorí sú bez domova a takisto rodiny, ktoré nemajú kde bývať, deti. A je tu konferencia, aby každý mal dôstojný život v Európe," vysvetľuje katolícky kňaz Peter Gombita. 

Rôzna tvár chudoby 

V každej európskej krajine totiž zažívajú chudobu iným spôsobom. Odborníci si prešli všetky členské krajiny, a teraz už konkrétne pre ne hľadajú možnosti, ako pomáhať. Kým v jednej totiž potrebujú viac ľudí vzdelávať, v inej zase väčšiu právnu ochranu, aby ľudia až tak rýchlo neprichádzali o strechu nad hlavou.

"To bolo o takej púti, lebo púť je cesta s nejakým úmyslom a toto bol úmysel, že sú tu ľudia chudobní a nešťastní a treba urobiť niečo extrémne, aby sme si všimli, že niečo sa deje," uviedla Jarmila Repovská z Oáza - nádeje pre nový život. 

Pomoc Slovensku 

Štafetový beh, ktorý v záverečnej fáze podporil aj bežecký tím TV JOJ, postupne čoraz viac pútal pozornosť. "Toto sa stalo prvýkrát v histórii, aby sa niekto rozhodol bežať takú diaľku do Bruselu. Mali sme už prípady, že niekto prišiel peši, ale že by takú diaľku bežal? To teda nie," povedal Leo William z Európskej siete proti chudobe. 

A podľa organizátorov to splnilo svoj účel. O pomoci Slovákom pod vedením otca Gombitu sa teraz v Bruseli oveľa viac hovorí. "Bolo to aj o utrpení, o prebdených nociach, o zablúdení, znovunájdení a som rada, že som mohla pomôcť dobrej veci," vyjadrila sa bežkyňa Marta Humeňanská. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o príchode otca Gombitu do Bruselu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy