Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Začína sviatočný masový presun. Lístky na vlaky i autobusy sa rýchlo míňajú
Zdielať na

Začína sviatočný masový presun. Lístky na vlaky i autobusy sa rýchlo míňajú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Masový presun Slovákov naprieč krajinou začína už v týchto dňoch, prichádzajú totiž Dušičky. Železničné aj autobusové linky by preto mali byť aj tento rok posilnené. Lístky sa ale míňajú ako teplé rožky.

Železničná spoločnosť počas Sviatku všetkých svätých vypraví dva mimoriadne rýchliky. Okrem toho dopravu posilní o ďalších 26 vlakov. Cestujúcich ale upozorňuje na fakt, že lístky a miestenky by si mali kúpiť v predstihu. "V najvyťaženejšie dni akými je napríklad piatok, je priemerná obsadenosť niekde okolo 75 až 85 percent. Niektoré vlaky sú už aj takmer vypredané, ako napríklad IC 513 z Bratislavy do Košíc o 15.46 v piatok," povedal hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Náporu už ale čelí aj diaľková autobusová doprava. "Vo vnútroštátnej doprave to vyzerá tak, že cestovné lístky sa ešte stále dajú zakúpiť," uviedla hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Tento rok je ale podľa dopravného analytika iný. Pred Dušičkami totiž pribudol jeden sviatok, a to sa podľa neho odrazí na cestách pri presune autom, ale aj pri autobusovej a vlakovej doprave. Ľudia budú mať na cestovanie viac dní.  "Štatisticky je jedno, kedy pôjdu, vždy sa dostanú do zápchy, ale nebude to tak ako po iné roky," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský. 

"Paradoxne práve linku BA - Schwechat Viedeň bude potrebné posilniť. Dni, kedy bude treba pridať najviac posíl, sú pondelok a utorok," dodala Vozárová. Situáciu na cestách bude komplikovať slabšia viditeľnosť.  "Treba byť veľmi opatrný, pretože by sme mali byť v prúdení teplého, ale vlhkého vzduchu. Znamená to, že sa na viacerých miestach budú vytvárať hmly. Môžu lokálne vydržať po väčšinu dňa," povedala meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy