Zatiahnuté, dažďové prehánky
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Blížiace sa sviatky stresujú vodičov. Polícia vyzýva na ostražitosť
Zdielať na
Krimi

Blížiace sa sviatky stresujú vodičov. Polícia vyzýva na ostražitosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých zvýši výkon služby, a to nielen v cestnej premávke, ale aj v okolí cintorínov a na frekventovaných miestach, kde bude zvýšený pohyb ľudí. Policajti budú v strehu od stredy 31. októbra až do nedele 4. novembra.

Opatrenia v doprave

Policajti zvýšia dohľad v cestnej premávke pred, počas aj po Sviatku všetkých svätých. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohliadnu aj na frekventované križovatky a hlavné cestné ťahy.

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť a ohľaduplnosť. "Vodiči, buďte ohľaduplní, riaďte sa pokynmi policajtov a parkujte tak, aby bol zabezpečený plynulý prejazd ostatných vozidiel a nedochádzalo ku kolíznym situáciám,“ vyzýva vodičov motorových vozidiel viceprezident policajného zboru Róbert Bozalka a dodáva: „Berte ohľad aj na najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, chodcov a cyklistov.“

Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny a často sa správajú nepredvídateľne, preto je na mieste zvýšená opatrnosť najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, cintorínov, ale aj kultúrnych a reštauračných zariadení. Polícia pripomína aj chodcom a cyklistom, aby na cestách nezabúdali na svoju bezpečnosť, a to použitím svetlého oblečenia a reflexných prvkov.

Opatrenia polície v okolí cintorínov

Posilnené budú aj hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok a posvietia si na zlodejov najmä v okolí cintorínov. Treba počítať s väčším náporom aj na parkoviskách pri cintorínoch. Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou. Príručné tašky a kabelky si neodkladajte na hroby a nenechávajte ich bez dozoru. Platí to aj pri návšteve kostolov, kde pri chvíľke nepozornosti môžete prísť o kabát i kabelku.

Ostražitosť je potrebná aj v hromadných dopravných prostriedkoch. "Zlodeji využívajú nepozornosť, neprehľadnosť situácie a preplnenú dopravu, preto si počas cestovania v hromadných prostriedkoch dávajte pozor na svoje osobné veci," upozorňuje viceprezident Policajného zboru a zároveň pripomína: „Na staniciach a vo vlakoch bude viac príslušníkov železničnej polície, neváhajte sa na nich v prípade núdze obrátiť.“ Pokiaľ cestujete autom, nemalo by v ňom zostať nič hodnotné. 

Polícia radí

  • Myslite na dostatočnú časovú rezervu, aby ste všetko stihli bez stresu.
  • V aute sa pripútajte a vyžadujte to aj od svojich spolucestujúcich.
  • pri jazde autom buďte opatrní a ohľaduplní, predvídajte.
  • Na cesty sa vydávajú i vodiči, ktorí jazdievajú zriedkavejšie, majú menej vodičských skúseností alebo sú už vo vyššom veku. Zvýšte pozornosť pri vedení vozidla, prípadne zvážte či je nevyhnutná cesta na cintorín vlastným motorovým vozidlom.
  • Ak sa chcete vyhnúť stresu pri parkovaní a na cintorín to nemáte ďaleko, vyberte sa naň pešo alebo verejnou dopravou.
  • Nezabúdajte, že alkohol za volantom je neprípustný.
  • Zviditeľnite sa reflexnými prvkami a farebným oblečením.
  • Vysvetlite deťom, rodičom, starým rodičom význam používania reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti, že priechod pre chodcov je určený na bezpečné prechádzanie cez cestu a deti bez dozoru by sa nemali na cestách objaviť vôbec.
  • Riaďte sa pokynmi policajtov.
  • Nedajte šancu zlodejom, nič si nenechávajte v aute či bez dozoru na hrobe, v kostole ani vo vlaku.
  • Nenoste so sebou veľkú hotovosť a plaťte radšej kartou, PIN uchovajte mimo karty.
  • Ak ste sa stali obeťou zlodejov, okamžite kontaktujte políciu.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy