Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Nadávky, chaos a Kollár na opačnej strane. Návrh na voľbu ústavných sudcov neprešiel
Zdielať na

Nadávky, chaos a Kollár na opačnej strane. Návrh na voľbu ústavných sudcov neprešiel

BRATISLAVA / Vo februári sa skončí mandát deviatim z trinástich sudcov Ústavného súdu. Minister spravodlivosti Gábor Gál chcel presadiť zmenu, ako nových členov našej najvyššej súdnej inštancie voliť. Na to však potreboval aj hlasy opozície, keďže ide o ústavný zákon. So svojim návrhom prišiel aj samotný Smer a keď už sa zdalo, že uspeje, strane expremiéra Fica to zmarili Kotlebovci. A možno vás to ani neprekvapí, ale mikrofón kamery zachytil aj také vulgarizmy, ktoré by ste očakávali skôr v krčme. A preto upozorňujeme, že vzhľadom na slovník parlamentného spravodajcu nasledujúca reportáž nie je vhodná pre maloletých divákov.

Vládou schválený návrh ministra spravodlivosti za Most-Híd Gábora Gála rátal s tým, že na voľbu bude treba nadpolovičnú väčšinu všetkých poslancov, teda aspoň 76, zároveň počítal s vyššou kvalifikáciou kandidátov. Z nich by si vyberal prezident Andrej Kiska ako doposiaľ. Opozícia žiadala, aby kvórum zvýšili na ústavnú väčšinu v parlamente, teda 90 hlasov.

Večer ale prišiel so svojím návrhom poslanec Róbert Madej zo Smeru-SD. "Príčinou prečo sme tu, bol spor predsedu národnej rady a neochota prezidenta dodržať niektoré povinnosti," povedal Madej. Podľa jeho návrhu, ak by kandidát dostal 90 hlasov, stal by sa automaticky ústavným sudcom, čím by výrazne oklieštil právomoci prezidenta. Kiska by si mohol vyberať len z kandidátov, ktorý by mali nad 76 hlasov. To skritizovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, podľa ktorej išlo len o osobnú pomstu najvyšších ústavných činiteľov voči Kiskovi. Smer vo voľbe podržali kotlebovci aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára.

Za to si vyslúžil kritiku opozičných kolegov. Tí tvrdili, že tým len otvárajú cestu na ústavný súd pre expremiéra Roberta Fica, ktorému Kiska jasne odkázal, že by ho za sudcu nevymenoval. "Robert Fico potrebuje ísť na ústavný súd, aby sa vyhol väzeniu," povedala poslankyňa za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Všetko bolo inak

Napokon bolo všetko inak. Pre administratívnu chybu v Madejovom návrhu sa voľba musela opakovať. Po búrlivej diskusii plnej invektív napokon návrh nezískal potrebnú ústavnú väčšinu. Kotlebovci sa totiž pri opakovanej voľbe zdržali hlasovania. Marián Kotleba tvrdil, že sa len pohrali s koalíciou.

Voľba ústavných sudcov tak pôjde podľa súčasného zákona, kedy na zvolenie za kandidáta treba nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov, teda hoci aj len 39 hlasov.

Vládna koalícia sa podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého spolieha v prípade potreby na hlasy Ľudovej strany Naše Slovensko. Poslanec uviedol, že táto situácia je smutná a podľa jeho slov je tragédiou, že slovenská demokracia závisí od Mariana Kotlebu a hlasov jeho poslancov. "Definítivne sa potvrdilo, že keď ide Ficovi, Dankovi a Bugárovi o veľa, spoja sa s kýmkoľvek. S Kollárom, s fašistami, kúpia, sľúbia, je im to jedno. Znamená to nielen, že predsedovia nemajú žiadne zábrany a hranice, ale aj to, že v ich poslaneckých kluboch ich nechce a nevie nikto zastaviť. Slovenská demokracia v nich nemá ochranu ani svojich základných atribútov. Takéto veci by v západnej Európe neurobila žiadna vláda. Tragédiou je, že slovenská demokracia visí na šnúrke kotlebových gatí," uviedol Beblavý na sociálnej sieti. Podľa jeho slov sa vládna koalícia nemusí spoliehať iba na Mariana Kotlebu, ale aj na hnutie Sme rodina. "Ukázalo sa, že keď treba zabrať, k dispozícii sú fašisti aj Sme rodina. To neplatí len o ústavnom súde, ale aj o dôchodkovom strope a ďalších veciach. Ak chceme na Slovensku zmenu, nesmú mať spolu väčšinu," doplnil.

Prezident Kiska sa chce stretnúť so sudcami

Prezident Andrej Kiska je aj napriek tomu, že koalícia nesplnila svoj záväzok sprísniť výber kandidátov na Ústavný súd SR, ochotný využiť všetky ústavné právomoci tak, aby prispel ku kvalitnejšiemu súdu. Nočné parlamentné hlasovanie bolo podľa prezidenta veľkým varovaním. "V mene mocenského ovládnutia bola vládna väčšina ochotná spoliehať sa na podporu fašistov," povedal prezident v reakcii na neúspešné hlasovanie o zmene ústavy pre médiá. Princíp, akým bola koncipovaná Ústava SR, teda demokratický systém bŕzd a protiváh, ostal nedotknutý len vďaka zmätkom pri hlasovaní, dodal na margo toho, že napokon neprešla zmena, ktorá by obišla prezidenta z procesu výberu sudcov. Poslancom pripomenul, že je ich povinnosťou zvoliť mu do februára 18 kandidátov, ktorí budú spĺňať odborné aj morálne kritériá pre sudcu.

Prezident zároveň pripomenul svoj dávnejší výrok – že ochota nastaviť pravidlá menovania tak, aby bol Ústavný súd SR nestranný, nezávislý a kvalitný, bude signálom politikov k právnemu štátu. Tu podľa neho parlamentná väčšina zlyhala. Kiska avizoval, že chce zvolať stretnutie právnických a súdnych organizácií a chce ich vyzvať, aby predkladali kvalitných kandidátov. Kvalitných právničiek a právnikov, ktorí by túto funkciu dokázali odborne aj čestne zastávať, máme na Slovensku podľa neho dosť.

Samotný návrh ministra Gála stanovoval, že za sudcu ústavného súdu môže byť vymenovaný občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do Národnej rady Slovenskej republiky, dosiahol vek 40 rokov, je bezúhonný, má vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa, je v odbore práva všeobecne uznávanou osobnosťou, je najmenej 15 rokov činný v právnickom povolaní a jeho doterajší život dáva záruku, že bude svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Tá istá osoba nemôže byť opakovane vymenovaná za sudcu ústavného súdu. Sudcovi zaniká funkcia k 31. decembru roka, v ktorom sudca dosiahol vek 70 rokov. Ústavní sudca bude zvolení na 12 rokov.

Slovensko čaká začiatkom budúceho roka masívna obmena sudcov Ústavného súdu SR, mandát vyprší deviatim z 13 sudcov. Noví sudcovia si budú talár obliekať do roku 2031. O zmene pravidiel voľby hovorí aj Programové vyhlásenie vlády, zmeny začala pripravovať Gálova predchodkyňa Lucia Žitňanská.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy