Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Sudkyňa, ktorá riešila odvolanie Dobroslava Trnku v kauze Glance House, je disciplinárne stíhaná
Zdielať na

Sudkyňa, ktorá riešila odvolanie Dobroslava Trnku v kauze Glance House, je disciplinárne stíhaná

BRATISLAVA / Sudkyňa, ktorá riešila odvolanie Dobroslava Trnku v kauze Glance House, je disciplinárne stíhaná. Môžu za to prieťahy. Bývalý generálny prokurátor pritom čelil disciplinárke päť rokov. On sám však má už teraz paradoxne pokoj. Jeho nadriadený orgán musel totiž konanie zastaviť. Z dôvodu premlčania.

Podľa Generálnej prokuratúry Trnkovi k premlčaniu pomohol aj Krajský súd v Bratislave, a to obštrukciami. Disciplinárna komisia ho totiž dvakrát uznala vinným a chcela, aby prišiel o talár prokurátora. Súd ale opakovane rozhodol v jeho prospech. Pritom na druhý rozsudok sa čakalo veľmi dlho.

"Pri druhom odvolaní bol spisový materiál na súde 3 roky," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. To malo dohru aj na Krajskom súde v Bratislave. "Na zákonnú sudkyňu v predmetnej veci bol podaný návrh na disciplinárne konanie, ktoré však nie je skončené," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. 

Prípad tejto sudkyne tak skončil na súdnej rade, ktorá rieši disciplinárne konania sudcov. "Konanie je odročené na neurčito za účelom doplnenia listinných materiálov potrebných ku konaniu a rozhodovaniu," povedala hovorkyňa súdnej rady Veronika Müller. 

Okrem toho podľa Generálnej prokuratúry súd v tejto veci po celý čas riešil iba zloženie disciplinárnej komisie a nie to, či Dobroslav Trnka svojím podpisom v kauze Glance House nezneužil svoju funkciu. Stíhali ho totiž za to, že v roku 2012 mal napísať list šéfovi katastra v Senci. A ten napriek blokácii bytovky špeciálnou prokuratúrou, umožnil prevod budovy na firmu blízku Mariánovi Kočnerovi.

Nehnuteľnosť je v konkurze

"V druhom rozhodnutí takisto súd spochybnil kreovanie disciplinárnej komisie. Hoci jej kreovanie bolo v intenciách prvého rozhodnutia súdu," dodáva Predajňová. "Skutočne nerozhodovala vo veci zákonom kreovaná disciplinárna komisia," uviedla obhajkyňa Dobroslava Trnku Eva Mišíková. 

Tento stav je ale najviac bolestný pre poškodených ľudí, ktorí v bytoch v eGlance House nikdy nebývali. "Za to, že som prišiel o peniaze, aj byt môže prokuratúra, a to hneď dvakrát. Raz, keď obvinila neoprávnene Číža a zablokovala bytovku Glance House, a tým nám znemožnila kúpiť byt. A druhýkrát, keď Trnka protiprávne listom cez kataster nariadil Glance House odblokovať, čím protistrana Šlachtová ihneď previedla byt na firmu Gapeja," opisuje v stanovisku poškodený. 

Nehnuteľnosť Glance House je doteraz v konkurze. Spor o ňu sa začal v roku 2010. Neskôr v tejto veci obžalobe z podvodu čelil developer Róbert Číž s manželkou. Krajský súd ich ale po 8 rokoch právoplatne oslobodil. Čiž tvrdí, že na začiatku kauzy žiadali od neho desať miliónov korún.

"Som dostal informáciu, že niekto oslovil pána Kočnera s tým, že sa má angažovať v tejto kauze a keď vyplatím odškodné, tak sa nebude v tom angažovať. Boli to vyhrážky formou sms, mms, rôzne obrázky," uviedol Číž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy