Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ceny za potraviny zrejme porastú. Danko predložil nový návrh
Zdielať na

Ceny za potraviny zrejme porastú. Danko predložil nový návrh

BRATISLAVA / Do boja proti osobitnému odvodu pre obchodné reťazce vo štvrtok nastúpila opozícia. Na stranu kritikov sa postavila časť politického spektra, ktorá tvrdí, že návrh nepodporí. Všetko tak ostáva na pleciach SNS, ktorá musí hľadať podporu u Maďarov.

Dalo sa to čakať. Kontroverzný zákon rozprúdil búrlivé debaty v parlamente. A to ešte pred prvým čítaním. "V národnej rade máme ďalšiu hlúposť z dielne Andreja Danka, nijak inak sa nedá nazvať to, čo navrhol teraz," vyjadril sa predseda SaS Richard Sulík. Týmito slovami začal vo štvrtok opozičnú tlačovku  Nepáči sa mu, že SNS ide trestať reťazce, v ktorých nakupujú všetci. "Samozrejme musíme riešiť problémy poľnohospodárov, ale nemôže to byť za cenu zvyšovania cien potravín pre ľudí, " poznamenala Veronika Remišová za OĽANO. 

"Tam treba vymyslieť niečo úplne iné, a nie takúto hlúposť, ktorú na konci dňa zaplatí obyčajný občan. Andrej Danko ide zdaňovať obyčajných bežných ľudí na potravinách," vyjadril sa Boris Kollár predseda Hnutia SME RODINA. 

Už niekoľko dní sa totiž hovorí o tom, že ak zákon prejde a reťazcom vyrúbi 2,5 % odvod z tržieb, všetci to premietnu do cien potravín. Niektorých to dokonca podľa kritikov zlikviduje. "Tento zákon, ktorý Andrej Danko predkladá, je ekonomicky úplne to isté, ako keby dnes predložil zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 22,5 %," skonštatoval Miroslav Beblavý za stranu SPOLU.  

Nastala teda nie úplne štandardná situácia. Opozícia sa v niečom zhodla. Spoločným nepriateľom je SNS, ktorej poslanci návrh priniesli. Tým už Smer odkázal, nech sa dohodnú s Maďarmi. "V Smere s týmto nemáme žiadny problém. Ak sú nejaké odborné veci, medzi Mostom Híd a Slovenskou národnou stranou, to si musia oni vyrozprávať," vyjadril sa Robert Fico. 

Všetko tak stojí a padá na tom, či Most-Híd, ktorý návrh spočiatku kritizoval, podporí SNS. Tu je výsledok. "Áno, podporíme ho, ak budú naše pripomienky a naše argumenty prijaté v nejakej dohodnutej podobe, tak ten zákon podporíme," vyhlásil Peter Antal z Most- Híd. "Buď by sa stiahol a nepokračovalo sa, alebo pôjde do druhého čítania a samozrejme sme pripravení v druhom čítaní robiť tie úpravy," dodal Anton Hrnko z SNS. 

Nateraz to teda vyzerá tak, že zákon v prvom hlasovaní už na budúci týždeň prejde. Ak sa tak stane, tak až potom budú nasledovať, aj to len kozmetické úpravy.

Pozrite si reportáž, koľko sa musí pracovať na potraviny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy