Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jojkári a spisovatelia v jednom. Arpád Soltész a Veronika Tóthová rozšírili knižnú rodinu
Zdielať na

Jojkári a spisovatelia v jednom. Arpád Soltész a Veronika Tóthová rozšírili knižnú rodinu

BRATISLAVA / Milovníci kníh si prídu na svoje. Naši kolegovia a už aj úspešní spisovatelia Arpád Soltész a Veronika Homolová Tóthová obohatili slovenský knižný trh svojimi knihami.

Po Mäse sa Arpád Soltész rozhodol napísať Sviňu. V knihe opäť postavám nič nedaruje a čitateľom predloží desivú fikciu, ktorá by sa ale ľahko mohla stať slovenskou realitou. "Mäso vykresľovalo 90. roky, Sviňa našu súčasnosť, ale je to skôr iba vykreslenie atmosféry v tej dobe. To, že akým spôsobom sa dokážu diať veci, pokiaľ sa tomu ľudia nečinne prizerajú," povedal spisovateľ a komentátor spravodajského portálu Noviny.sk Arpád Soltész. 

V TV JOJ Arpád pravidelne komentuje rôzne kauzy, pri ktorých sa musí držať hlavne faktov. Aj preto je pre neho písanie kníh istý ventil a forma zábavy. "Človek si nemusí strážiť fakty, môže písať, čo mu práve napadne. Aj keď niečo, čo je povedzme inšpirované tými skutočnými udalosťami. Môžem si na tom úplne uletieť. Rozvíjať to ďalej, domýšľať to do nejakých dôsledkov alebo úplne zmeniť smer udalostí oproti realite," povedal.

Kým Arpád Soltész vo svojich knihách ulieta realite, Veronika Homolová Tóthová sa striktne drží faktov, aby sa nezabudlo. Veronika príbeh statočnej Anny Malinovej navždy vpísala do 500 strán, ktoré hovoria o tom, že za veľkými činmi môžu byť aj obyčajní ľudia. "Tí, ktorí sa museli rozhodnúť, na ktorú stranu sa postavia, či ohrozia seba a svoju rodinu a postavia sa na stranu odvahy, slušnosti a dobra alebo sa budú tváriť, že sa ich to netýka. Táto kniha je o ľuďoch, ktorí nechceli čakať, ktorí vedeli, že sa nemôžu tváriť, že to zlo skončí samé a že sa mu postavili," uviedla spisovateľka a vedúca vydania TV JOJ Veronika Tóthová. 

"Po prečítaní Arpádovej knižky mi chodili zimomriavky po celom tele. Veronikina knižka bude náročnejšia ale myslím si, že tí, ktorí po nej siahnu budú veľmi veľmi spokojní," zhodnotila generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy