Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Epidémia osýpok na Slovensku je na ústupe. Za 5 mesiacov ochorelo 446 ľudí
Zdielať na

Epidémia osýpok na Slovensku je na ústupe. Za 5 mesiacov ochorelo 446 ľudí

BRATISLAVA / Epidémia osýpok v okrese Michalovce a Sobrance výrazne ustupuje. Ako informoval Úrad verejného zdravotníctva SR, za viac ako 20 dní tam nepribudol nový prípad ochorenia na osýpky. Napriek tomu úrad zaznamenal nárast ochorení v okrese Trebišov.

"Ak v týchto dňoch neochorie nikto z ľudí, ktorí boli v kontakte s posledným chorým na osýpky, epidémiu možno považovať za ukončenú. Od začiatku mája do dnešného dňa bolo v uvedených okresoch evidovaných 446 prípadov osýpok, z toho 428 v okrese Michalovce a 18 v okrese Sobrance. V súvislosti s verejnými vyhláškami lekári zaočkovali 6 076 ľudí, z toho 4 648 detí," informoval ÚVZ. Osýpky sa začali šíriť začiatkom mája 2018 v obci Drahňov. Išlo o tri prípady ochorenia, ktoré boli importované z Veľkej Británie.

Priebeh epidémie

Ochorenia na osýpky sa začali podľa ÚVZ pribúdať od začiatku septembra 2018 v okrese Trebišov. "S veľkou pravdepodobnosťou boli zavlečené z okresu Michalovce. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom (RÚVZ) v Trebišove doteraz zaznamenal 19 prípadov ochorení na osýpky," informuje ÚVZ.

Väčšina ochorení podľa zdravotníkov zaznamenali u detí do jedného roka života, ktoré ešte nedosiahli potrebný vek na povinné očkovanie proti tomuto ochoreniu. Prípady osýpok začali v okrese Trebišov podľa ÚVZ výraznejšie pribúdať v októbri. "Protiepidemické opatrenia boli v ohnisku nákazy okamžite zabezpečené. RÚVZ Trebišov ihneď vykonal epidemiologické vyšetrenie, identifikoval podozrivých z nákazy a každému bezodkladne doručil písomnú informáciu a odoslanie na lekársky dohľad. Individuálnymi rozhodnutiami nariadil protiepidemické opatrenia pre vyše 400 osôb," uviedol úrad vo vyhlásení.

Dezinfekcia a opatrenia

 RÚVZ so sídlom v Trebišove nariadil aj opatrenia pre exponované školské kolektívy na ulici Novej v Sečovciach. "Ide o priebežnú dezinfekciu prostredia, zákaz organizovania a zúčastňovania sa podujatí, zákaz prijímania vnímavých detí do školských a predškolských kolektívov. Všetky nariadené opatrenia boli intenzívne operatívne komunikované so všetkými dotknutými kolektívmi, poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, školskými zariadeniami, mestom Sečovce a terénnymi asistentmi," dodal ÚVZ.

Najčítanejšie