Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najlepšia učiteľka Slovenska: Pedagógom som sa stala z nudy v škole
Zdielať na

Najlepšia učiteľka Slovenska: Pedagógom som sa stala z nudy v škole

BRATISLAVA / Vyučená zdravotná sestra, neskôr informatička sa v škole zväčša nudila. Ako ale tvrdí, jedna vec je kritizovať učiteľa, druhá si to skúsiť. A tak sa rozhodla, že dokáže, že môže byť lepšia. O tom, že sa jej to podarilo, svedčí aj jej ocenenie Učiteľ Slovenska 2018. Že je naozaj najlepšia sa pokúsi dokázať aj na celosvetovom finále v Dubaji.

Zuzana Tkáčová učí informatiku na bilingválnom gymnáziu v Košiciach. Za rok 2018 získala cenu Učiteľ Slovenska. Keď nastúpila do školy ako učiteľka informatiky, takmer nikto z tohto predmetu nematuroval. Situácia je ale po piatich rokoch úplne iná. "v súčasnosti nám maturuje zhruba tretina ročníka z informatiky, z nich taká štvrtina sú dievčatá. To znamená pomerne veľké percentá v porovnaní s inými školami," vraví Tkáčová. 

Cesta k učiteľstvu 

Zuzana sa opisuje ako exot. Už na základnej škole ju bavili počítače, technika, sci-fi. Rodičia s ňou ale mali iné plány. "Rodičom sa tieto moje exotické veci nepáčili a tak spravili zo mňa zdravotnú sestru. A potom som ako zdravotná sestra prišla na elektrotechnickú fakultu študovať umelú inteligenciu, takže to som bola exot na druhú," smeje sa najlepšia učiteľka na Slovensku.  

K učiteľstvu ju ale paradoxne priviedol fakt, že ako žiak sa v škole veľmi nudila. "Učiteľkou som sa stala z nudy v škole. A keďže kritizovať učiteľov je jedna vec a povedať si, že to dokážem urobiť lepšie, je niečo iné, po skončení vysokej školy som šla za katedru a ostala som tam 17 rokov," hovorí Zuzana.   

Svetové finále

Cena so sebou prináša aj určitý záväzok. Pokračovaním je totiž svetové finále, ktoré sa uskutoční v marci 2019 v Dubaji. "Treba vypísať prihlášku, ktorá je pomerne náročná. Treba uviesť výsledky, konkrétne práce, zdokumentovať to fotografiami či videami. Treba tiež doplniť publikačnú činnosť vrámci verejnosti. V Dubaji ale tá konkurencia je trošku iná. Minulý rok vybrali celosvetového najlepšieho učiteľa z 30 tisíc prihlásených," vysvetľuje informatička.  

Na záver najlepšia učiteľka Slovenska dodala, že viac ako známkovať študentov, je dôležité ich chváliť, pretože to ich veľmi motivuje. 

V toku 2017 získal ocenenie najlepšieho učiteľa fyziky v Európe Slovák Jozef Beňuška. Pozrite si rozhovor s ním a uchváti vás aj zaujímavými pokusmi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy